Hoppa till huvudinnehållet

Hur lyckas man som kund med acceptanstester?

Acceptanstester är till för att stämma av och bekräfta att leveransen överensstämmer med de krav du ställt. Det är oftast du som kund som ansvarar för acceptanstesterna. Det är bäst att testa redan efter delleveranser. Det blir lätt dyrt om du upptäcker fel i slutet när allt är klart.

Slipp problem med tydliga krav

Ett av de vanligaste problemen är att man upptäcker att kraven inte går att testa, eller att kraven var bristfälliga så att leveransen är dålig, även om den uppfyller kraven. Det bästa är att redan innan test, redan i kravfasen, ta hjälp av någon som är bra på både produkten, krav och test. Tillsammans kan ni få en ökad förståelse för vad ni som kund vill uppnå för resultat och därigenom skriva tydligare krav. Detta ökar kvalitén, minskar missförstånd och antalet buggar vilket påverkar tidplanen och projektkostnaderna positivt.

Vanliga utmaningar vid test

Att skriva tydliga krav underlättar mycket, men några utmaningar kan vara kvar.

  • Det som du ska testa upplevs inte vara genomarbetad och har dålig kvalité. Det kan kännas som du gör leverantörens testarbete.
  • Du får inte en samlad leverans från leverantören att testa. Du förutsätts genomföra acceptanstester hela tiden vilket gör acceptanstestningen ostrukturerad och inte så genomarbetad.
  • Du har inte tillräckligt med tid att genomföra acceptanstesterna. Du har ju ditt ordinarie jobb parallellt.
  • Ändrade krav och beslut om detaljer under projektets gång har glömts bort och finns inte med i leveransen

Så underlättar du testarbetet

  • Avsätt tid för acceptanstest i din kalender och i tidplanen
  • Ställ krav på leverantören att få en samlad leverans av det som ska testas
  • Ta in en erfaren testare i projektets krav- och designfas för att skapa bättre kravställning utifrån vad ni som kund vill uppnå för mål och effekter.
  • Engagera användare och medarbetare i användartesterna.
  • Dokumentera alla förändringar i krav och beslut så att de kan följas upp vid testerna.
Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.