Hoppa till huvudinnehållet

Så skriver du tydliga krav och acceptanskriterier

Utan tydliga krav och acceptanskriterier går det inte att säga om leveransen är klar och godkänd eller inte, och det blir lätt konflikter mellan utvecklare och beställare. Här lär du dig skriva tydliga krav och acceptanskriterier för ett smidigare webbprojekt.

Vad är krav och user story?

För att utvecklare eller designer ska veta vad det är du vill ha behöver du skriva krav. Krav kan skrivas på olika sätt. I ett agilt webbprojekt används oftast user story eller användarhistoria som konkret beskriver vad en användare vill uppnå.

Syftet med en user story är att förklara användarnas roller, deras önskade aktiviteter och vad de vill åstadkomma. Användarhistorier skrivs i följande format:

 • Som användare (din målgrupp) vill jag göra detta så att jag kan uppnå detta/syfte/värde
 • Som användare vill jag kunna logga in på en webbplats så att jag kan få tillgång till min personliga profil
 • Som användare vill jag kunna se alla tandläkarmottagningar på en karta så att jag kan avgöra vilken som är närmast mig.

För att förtydliga kraven skriver man sedan acceptanskriterier. I vissa fall kan man hoppa över användarhistorien och gå direkt på acceptanskriterierna. Det gäller framför allt självklarheter och  hygienfaktorer som sök, meny osv.

Vad är acceptanskriterier?

Acceptanskriterier kan beskrivas som de kriterier som en komponent eller ett system ska uppnå för att accepteras av en användare, kund eller liknande. I webbutveckling bidrar acceptanskriterier till att avgränsa uppdraget, beskriva vad som ska uppnås, för att kunna planera och ha som grund när man testar.

Ett vanligt problem är att kriterierna är alldeles för luddiga och subjektiva. Kriterier som “jag vill ha en modern utseende för att locka fler nya besökare” kan vara vad som helst och om man har uppnått kriteriet eller inte ligger därför i varje betraktares ögon. Det blir därför omöjligt att testa. Med tydligt definierade acceptanskriterier kommer det finnas ett läge då det objektivt sett är uppfyllt.  

Hur skriver man acceptanskriterier?

Det finns flera typer av acceptanskriterier. De mest populära är i form av en lista eller scenarier som illustrerar varje kriterium. Scenarier är populära inom agil utveckling eftersom de hjälper till att förutse olika användningsfall och ger för scenarier för manuella och automatiska acceptanstester.

Ett exempel på ett scenario kan vara en beskrivning av hur användare loggar in med giltiga inloggningsuppgifter:

“Jag är utloggad användare och är på inloggningssidan 

När jag fyller i fälten” Användarnamn “och” Lösenord “med mina autentiseringsuppgifter 

och klickar på Inloggningsknappen “Logga in” ska jag logga in i systemet.”

Ett exempel på acceptanskriterier i listform för användarhistorien Som användare vill jag kunna se alla tandläkarmottagningar på en karta så att jag kan avgöra vilken som är närmast mig.

 • Kartan ska fungera både på mobil, surfplatta och datorskärm
 • Kartan ska visa min nuvarande position
 • Som användare skall jag kunna zooma och panorera kartan
 • Kartan skall visa både våra egna tandläkarmottagningar och de som drivs i egen regi
 • Kartan får inte ta mer än 1 sek att ladda via en 4G uppkoppling
 • Den producerade koden skall även kunna användas för att visa andra verksamheter/affärer än tandläkarmottagningar
 • All kod har kodgranskats
 • Slutkriterierna är uppfyllda.
Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.