Hoppa till huvudinnehållet

Guide – Testa din webbplats tillgänglighet

För att vet om din webbplats är tillgänglig, det vill säga uppfyller lagen om tillgänglighet för offentlig digital service (DOS-lagen) måste du testa din webbplats. Det är först då du vet vilka brister du har inom digital tillgänglighet.

Det bästa sättet att granska är att låta någon med specialverktyg gå igenom hela webbplatsen. Då får du en sammanställning av vilka eventuella fel som finns. Men om du inte har tid eller budget för det kan du göra några tester själv. Då kan du få en snabb bild av en del av tillgängligheten. Testa på olika sidtyper, block och funktioner. Många fel i kod och design är likadana på alla sidor av samma sidtyp, så ju fler sidtyper och funktioner du testar, desto bättre koll får du.

Tabba dig igenom din webbplats

Testa att du kan använda webbplatsen utan mus.

  • Kan du se tydligt var på sidan du befinner dig? För bra exempel kolla in www.sollentuna.se
  • Kan du enkelt navigera genom menyer, sidhuvuden och sidfot?
  • Är tabbordningen logisk? Tabbar du dig igenom allt som hör ihop samtidigt, i samma ordning som det är tänkt alla läsa? Det kan till exempel vara att du går igenom hela innehållsdelen på sidan innan du kommer till navigation eller sidfot, eller att du går igenom alla fält i formuläret innan du kommer till skicka-knappen.
  • Fungerar bakåtknappen? Öppnas länkar i samma flik så att du kan komma tillbaka till föregående sida med “sudd-tangenten”?
  • Fastnar du någonstans och kan inte tabba dig därifrån, varken bakåt eller framåt? Ibland används exempelvis popup-fönster där man behöver komma åt krysset för att stänga rutan. Om den inte går att tabba sig till, går det inte att stänga rutan och du är fast.

Kontrollera kontraster

Kontrollera att alla kontraster uppfyller kraven. För vanlig text gäller 4,5:1 mot bakgrund och för större text (till exempel rubriker) gäller 3:1. Du mäter kontrast med ett verktyg. Vi använder ofta Contrastchecker, men det finns även andra bra gratisverktyg som du kan lägga till som tillägg i din webbläsare.

Förstora sidan

Man ska kunna förstora en sida 200 procent utan att något innehåll går förlorat. Kolla särskilt tabeller, bilder, puffar och liknande element. Testa olika skärmstorlekar på olika enheter och se att det ser bra ut och fungerar.

Formatering och text

Vissa problem finns i själva innehållet och inte i kod eller design. Då är det svårare att se några generella fel, eftersom olika redaktörer kan göra olika, eller vissa fel kanske bara finns på några få sidor. I väntan på en automatisk genomgång på alla sidor kan du göra stickprovskontroller. Är det många fel kan det vara på plats att utbilda redaktörerna i hur man publicerar tillgängligt.

Rubriker

  • Är de förklarande?
  • Är de formaterade som rubriker och inte bara fetade?
  • Är de i rätt ordning, det vill säga, kommer de i rätt ordning, H1 följs av H2 som följs av H3 och så vidare?

Länkar

  • Förklarar länktexten vad sidan man kommer till handlar om och var man hamnar?
  • Är länkarna markerade på fler sätt än bara genom färg?

Bilder

Finns en alt-text till alla de bilder som inte är dekorativa? Tänk på att alt-texten ska beskriva vad bilden förmedlar och inte vad den innehåller.

Filmer

Har filmer som är äldre än 3 veckor textning eller, i anslutning till filmen, en text som beskriver innehållet i filmen?

Kontrollera koden

Det är inte lätt att själv kontrollera koden på en webbplats. Det finns verktyg, men du behöver förstå lite kod för att förstå vad de tar upp. W3Cvalidator är ett av flera gratisverktyg som kan granska kod och markera fel. Den granskar bara en sida i taget, så granska flera olika sidtyper och sidor med tabeller, formulär och inbäddat innehåll.

När du har granskat din webbplats börjar det roliga, att skapa en förbättrad och mer tillgängligare webb som alla kan ta del av. Lycka till!

Vill du ha hjälp med tillgänglighet?

Vi granskar din webbplats och kravställer de åtgärder du behöver genomföra, eller utbildar din organisation i hur man skapar tillgängliga webbsidor och dokument.

Våra tjänster inom tillgänglighet

Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.