Hoppa till huvudinnehållet

Skapa inkluderande innehåll med logisk läsordning

Föreställ dig att du kommer in på en webbplats och inget av innehållet är i den logiska ordning du är van vid. Navigering, menyer, sökfunktion och innehåll – allt är en enda röra och frustrationen växer medan du klickar runt utan att hitta det du letar efter. Så ser verkligheten ut för många funktionsnedsatta som surfar med tekniska hjälpmedel. Se därför till att läsordningen är logisk för alla som använder din webbplats.

Läsordningen är viktig för tillgängligheten

En tydlig och logisk läsordning är avgörande av flera skäl:

  • Skärmläsare: En logisk läsordning gör det lättare för en användare med skärmläsare att få innehållet uppläst i en meningsfull ordning
  • Tangentbordsnavigering: Användare som navigerar med hjälp av tangentbord ska kunna förstå syftet och med innehållet och ordningen på det
  • Navigering: En tydlig läsordning gör det lättare att navigera på webbplatsen, oavsett om man använder en skärmläsare eller andra hjälpmedel
  • Fokus: En logisk läsordning gör det lättare att fokusera på det som är relevant och undvika distraktioner.

Är läsordningen logisk på din webbplats?

Det finns några sätt du själv kan testa läsordningen på din webbplats på. Ett av dem är att använda en skärmläsare och gå igenom innehållet med den. Det finns gratis skärmläsare att ladda ner till PC och inbyggd läsare i Mac och de flesta smartphones. Navigera med tab-tangenten för att se om ordningen logisk.

Du kan också testa att stänga av CSS-stilfunktionen för att se om din webbplats visas i logisk läsordning och synkar med den visuella presentationen.

Är ordningen i källkoden, den visuella ordningen, tab-ordningen och uppläsningsordningen i synk? Då har din webbplats en tillgänglig, logisk läsordning.

Var konsekvent i navigeringen

Navigeringen hjälper också till att göra det enkelt för alla att hitta det de letar efter på din webbplats. Om den är logisk och konsekvent hittar dina användare informationen snabbare och de kan använda webbplatsen mer effektivt. Det gäller särskilt personer med funktionsvariationer, men också den som är stressad.

Konsekvent navigering innebär att komponenter som logotyplänken, sökrutan och huvudmenyn kommer i samma ordning och fungerar på samma sätt över hela webbplatsen och i alla skärmstorlekar.

Du kan själv testa om navigeringen är konsekvent genom att helt enkelt navigera dig genom din webbplats. Utgå från startsidan och använd olika skärmstorlekar. Låt gärna flera användare vara med och testa och utvärdera resultatet.

Vill du ha hjälp med tillgänglighet?

Vi granskar din webbplats och kravställer de åtgärder du behöver genomföra, eller utbildar din organisation i hur man skapar tillgängliga webbsidor och dokument.

Våra tjänster inom tillgänglighet