Hoppa till huvudinnehållet

5 tips för bättre kommunikation i agila webbprojekt

Bra kommunikation en viktig del för att lyckas i ett agilt webbprojekt. Tycker du att dialogen mellan olika personer i det senaste projektet fungerade problemfritt? Eller fanns det utrymme för förbättringar?

Vet du vad de säger på de dagliga mötena?

Ofta har teamet som bygger webben dagliga möten. Det enklaste sättet att förbättra kommunikationen är nog att börja vara med och lyssna på dessa möten. Hinner du inte vara med varje dag så var med en gång i veckan. Lyssna och lär. Fråga också efter mötet om det var något du inte förstod.

Är du med på möten så upplever troligen också teamet att du är mer delaktig. Det brukar var uppskattat.

Skapa tydliga berättelser

I teorin om agila projekt ska en berättelse beskriva vem som har ett behov, vad som ska uppnås och varför det ska uppnås. Ett exempel kan vara ”Som besökare vill jag enkelt kunna se gatuadressen så att jag kan hitta till företaget”. Men att bara skriva i berättelsen att du vill ha med en gatuadress är vanligtvis inte tillräckligt. I praktiken behöver berättelsen vara mer detaljerad. Den innehåller ofta design och beskrivning av hur redaktören ska kunna ändra uppgifter. Hur detaljerad du ska vara beror ofta på hur erfaret teamet som bygger sajten är, men var hellre övertydlig än otydlig.

Berätta med egna ord vad du vill

En berättelse skriven med text och illustrerad med bilder är bra. Att också beskriva denna berättelse med ord är ännu bättre. Du kan då säkerställa att teamet verkligen förstått vad du menar. Passa på att beskriva några berättelser i anslutning till andra möten. Eller be att få komma över och berätta då teamet ska tidsuppskatta berättelser.

Visa också gärna exempel och fråga vad teamet tycker. Ibland kan de komma fram med idéer du inte tänkt på.

Våga bjuda in dig själv

Har du någonsin tänk tanken att bjuda in dig själv och sitta med teamet en halvdag? Gör det. Fråga snällt om du kan få sitta med några timmar och arbeta med annat. Var med på teamets fikastunder eller var med på lunchen. Under dessa timmar kommer du läsa dig massor om vilka du jobbar med. Teamet kommer också lära känna dig som en person. Du blir inte längre bara en signatur i ett system.

Utmaningen är att våga. Utmana dig själv!

En positiv attityd smittar

Glöm avslutningsvis inte att ge beröm när något är bra. Att ge någon en klapp på axeln när denna har gjort något bra kan vara grunden för att bygga ett positivt klimat. Detta kan sedan vara avgörande för att få hela projektet att lyckas.

Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.