Hoppa till huvudinnehållet

Utbildning i digital tillgänglighet för hela organisationen

Tillgänglighet kan kännas svårt, det finns mycket att åtgärda och det är inte alltid de som ansvarar för webben har mandat att åtgärda problemen. Med vår utbildningsserie visade vi att tillgänglighet är lättare och går snabbare än man tror, och fick hela organisationen med på tåget.

Många känner nog igen sig i situationen – dokument eller filmer som skickas inifrån organisationen med kravet att de ska läggas ut på webben. Där står man som webbredaktör och undrar vad man ska göra. Säga nej och få ovett för det, eller ta på sig ett jobb man inte har tid för och tillgänglighetsanpassa allt.

Problemet i många organisationer är att de som publicerar på webben inte äger innehållet. Bara sällan är problemet att de som publicerar saknar kompetensen om hur man gör det tillgängligt. För att råda bot på detta tog vi fram en utbildningsserie som vi har genomfört hos flertalet kommuner och myndigheter, bland annat Avesta kommun och Kemikalieinspektionen.

Efter utbildningen har samtliga organisationer upplevt att förståelsen mellan avdelningarna har blivit bättre. De som skapar dokument och filmer förstår vad de ska göra och kan göra rätt direkt, och det blir mindre ilska och frustration i kommunikationen mellan avdelningarna.

Så gjorde vi

  • Introduktion i digital tillgänglighet
    Första utbildningen vänder sig till hela organisationen och förklarar vad kravet på tillgänglighet innebär och varför det gör webben bättre för alla.
  • Att publicera tillgängligt
    Denna del vänder sig bara till webbredaktörer och webbansvariga och går igenom hur man arbetar i sitt webbpubliceringssystem med till exempel formatering och alternativtexter för att göra webbsidor tillgängliga.
  • Tillgängliga dokument
    Denna del vänder sig till hela organisationen och går igenom hur man gör sina dokument tillgängliga från början. Ofta innebär det en kurs i hur man skapar tillgängliga Word-dokument, men det kan även vara Adobe-program.
  • Tillgänglighet i rörlig media
    Denna del vänder sig till de som jobbar med film och går igenom hur man genom att tänka tillgänglighet redan från början snabbt och enkelt gör tillgängliga filmer.

Vissa organisationer, som bara upplevt att de behövt vissa delar, har valt att bara ta delar av utbildningen. Dit hör till exempel Karolinska institutet, Kävlinge och Vellinge kommun, Region 10 och Ålands kommuner och myndigheter.