Sluta kasta pengarna i sjön – beställ skräddarsydda kurser!

Standardiserade kurser kommer aldrig kunna hjälpa dig hantera just din lösning av Episerver, eller hjälpa dig skriva just dina texter. Så snälla, sluta kasta pengarna i sjön.

När vi på 7minds utbildar så får vi ibland frågan: Varför ska ni lägga tid på att anpassa utbildningen, kan vi inte bara få en billig standardkurs? Och helst ska den gå så snabbt som möjligt, för de anställda har redan för mycket att göra och längre kurser är dyrare än kortare.

Det verkar som att för många projektledare är en utbildning inte ett sätt för deltagare att utvecklas, utan en kryssruta som ska bockas av. Haft utbildning – check.

Varje behov är unikt

Visst kan vi ha en entimmeskurs i en Epi-standardlösning, eller prata rubriksättning på generell nivå. Men när du väl sitter framför datorn kommer kursen inte hjälpa dig, av två anledningar.

Den första anledningen är att varje Epilösning är unik, och att varje skrivsituation är unik. Det är en himla skillnad på hur du ska skriva för att återkalla den döda makens parkeringstillstånd hos en änka, eller för att sälja ett elavtal. Du behöver skriva annorlunda om du ska neka ansökan om socialbidrag eller neka ett bolån.

På samma sätt spelar det ingen roll att du kan göra ett generellt puffblock, när just era puffblock har tio extra funktioner du måste kunna. Och när ni har tio blocktyper till, som inte finns i standardlösningen.

Det tar tid att lära sig

Det andra sättet att slösa bort sina pengar är att se lärande som en engångshändelse. En tvåtimmarskurs, sen är man klar. På en tvåtimmarskurs hinner jag informera – föreläsa, men inte lära ut. För att lära måste man hinna lyssna, tänka, pröva, göra fel, fråga, göra om.

Vi behöver tid för att omsätta teorin i praktiken. Vi behöver skapa egna sidor, block och formulär. Vi måste förstå varför det blir fel, och hur vi ska göra istället. Vi måste få skriva våra egna texter. Vi måste få diskutera hur just vår målgrupp påverkar hur vilken information vi ska välja ut och hur vi ska skriva.

Och när vi har lärt oss måste vi få stöttning framöver. Vi kommer aldrig ihåg 100 % från en utbildning, vi behöver repetition. Och rätt vad det är så kommer ett nytt behov. Vi ska skriva en ny sorts text eller skapa ett nytt block. Och då måste vi kunna få hjälp igen.

Anpassad utbildning spar tid och pengar

Rätt utbildning från början spar så mycket tid och pengar i längden. Visst kan man lära sig genom trial and error, men det är en väldigt tidsödande process. Och det kan ibland leda till väldigt kostsamma konsekvenser. En generell kurs gör ingen nytta, då kan du lika gärna spara dina pengar, och din tid.

Så snälla, kan vi inte komma överens här och nu? Att du lägger din tid och dina pengar på rätt saker framöver? Att du tänker långsiktigt och beställer en anpassad kurs istället? En kurs som hjälper dig och dina kollegor på riktigt, istället för att bara bli ett kryss i rutan ”har haft utbildning”. För din egen skull, och för dina kollegors skull.

Spana in våra kurser

Vi utbildar i Episerver, Sitevision, skriva för webben, tillgänglighet och mycket mer. Vi utgår alltid från din organisations behov och situation. Spana in vårt kursutbud och bli inspirerad.

Våra utbildningar