Hoppa till huvudinnehållet

Så lägger du upp en bra webbutbildning

Att skapa en pedagogisk utbildning kräver att du har koll på din målgrupp och deras behov. Men har du bara koll är det inte så svårt som det känns. Här hjälper vi dig att komma igång.

Vem är din målgrupp?

Det första du behöver fundera på är vem din målgrupp är. Och säg inte alla. Alla behöver oftast inte lära sig samma sak. En utbildning till alla blir en utbildning där ingen lär sig.

Fundera på vilken roll eller avdelning din målgrupp har. Jobbar de strategiskt eller operativt?

En löneadministratör behöver kunna lönesystemet på ett annat sätt än den som bara ska rapportera sina timmar. Om båda rollerna ska lära sig både och kommer båda bli förvirrade och göra fel sen, när de blandar ihop de olika delarna.

Den som ska jobba strategiskt med informationssäkerhet eller arbetsmiljö behöver veta andra saker än den som bara behöver veta om den gör rätt eller fel i sin arbetsvardag. Brandskyddsrutinerna på förskolan ser annorlunda ut än brandskyddsrutinerna för tjänstemän på kontoret.

Kommer du fram till att du har flera målgrupper – gör flera utbildningar.

Vad behöver din målgrupp veta?

Fundera på vad det är din målgrupp har för problem de vill lösa, eller vad det är de ska kunna utföra. Det är vad du ska göra utbildningen om. Många gör misstaget att ha med för mycket information, vilket bara gör målgruppen förvirrad och överväldigad.

Ingen behöver kunna alla funktioner som finns i ett system. Men de behöver kunna de funktioner som används för att till exempel ansöka om ledighet, eller boka möten med hjälp av gemensamma kalendrar.

Du vill alltså inte lära ut allt som finns att veta om ett ämne, utan bara det målgruppen behöver veta för att ta sig vidare.

Halvera mängden information – och halvera igen

När du tror att du vet vad du ska ha med, stryk hälften. Våra hjärnor är rätt begränsade, vi kan inte ta in hur mycket som helst.

Som utbildare tycker man ofta att ens ämne är betydligt mer spännande och relevant än vad målgruppen gör. Ens eget engagemang riskerar att överväldiga mottagaren. Stryk, stryk lite mer, och stryk sen allt som inte är absolut nödvändigt.

Dela upp i flera utbildningar

Ibland kommer man inte ifrån att det blir mycket information. Det är svårt att lära sig Outlook och Teams med tre filmer på en minut vardera. Dela då upp det i flera nivåer, till exempel grund och fortsättning.

Systemutbildningar är praktiskt att dela upp i olika situationer. Ta inte allt som finns om Outlook i en utbildning, utan gör en om att boka möten, en om att boka rum och en om att skicka e-post.

Hur hittar jag den röda tråden?

Beroende på vilken sorts information du förmedlar finns det olika sätt att bygga upp en logisk ordning.

Är det ett tillvägagångssätt, till exempel en rutin, en process eller en instruktion ska du bygga upp utbildningen kronologiskt. Bygg i den ordning målgruppen ska utföra momentet, steg för steg.

Ibland kan det finnas flera olika moment, men inte en given ordning. Det gäller till exempel Teams, Outlook eller frånvarorapportering. Då beskriver man ett moment i taget och börjar med det vanligaste. Så börja med hur man rapporterar semester eller sjukdom, innan du går in på specialfall som vab under semestern eller semester under sjukskrivning.

Om det är flera teman, oberoende av varandra, grupperar du bara det som hör ihop och tar ett tema i taget. Det kan till exempel gälla arbetsrätt eller digital tillgänglighet. Det spelar inte så stor roll om du börjar med tillgänglighet i Word eller tillgänglighet på hemsidan. Men prata inte om båda samtidigt.

Vill du ha hjälp med en lärande organisation?

Vi hjälper dig skapa webbutbildningar, hitta den röda tråden i din egen utbildning, ta fram riktlinjer för utbildningar och mycket mer.

Inspireras av vårt nyhetsbrev

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.