Hoppa till huvudinnehållet

En bra eller en fantastisk utbildning?

Efter att har genomfört många utbildningar genom åren vill jag dela med mig vad som skiljer en ok utbildning mot en helt fantastisk. Sakerna jag kommit fram till kan låta lite enkla, men jag vill dela med mig saker som kan vara helt avgörande för att deltagaren ska känna att utbildningen har gett dem massor av inspiration och ny kunskap.

Förkunskapen– Deltagarna på utbildningen bör vara indelade i grupper med samma förkunskaper och arbetsuppgifter. Att varje deltagare får vara i en grupp där alla ligger på samma nivå på kunskap är otroligt viktigt. Det gör att jag som pedagog kan hålla ett tempo som passar alla och utbilda i de funktioner som deltagarna arbetar med in real life. Inte “tappa” en del och få andra uttråkade för att tempot är för högt respektive för lågt. Det ger ett jämt utbildningstempo och en grupp som hänger med och är stimulerad.

Antal deltagare– Antal deltagare beror på vad det är man utbildar i, men är det ett tekniskt system så är 8-12 deltagare är optimalt på en pedagog. Alla hörs och ses och det skapar en skön och lärande miljö.

Lokal– Lokalen bör vara utformad så att deltagarna sitter två och två och att jag som pedagog kan få plats och komma fram till alla deltagare. Luften i lokalen är också otroligt viktig, ni vet när syret försvinner är det svårt att båda lyssna och göra för att lära.

Lunchen och fikat– Det låter lite banalt att lunchen och fikat skulle vara något som påverka upplevelsen och resultatet på kunskap som deltagaren får med sig, men att lära tar energi! Viket betyder att en bra lunch och fika är viktigt. Det är också viktig att vi alla äter lunch tillsammans. Det kan göra att det frågas om saker som inte frågades i utbildningslokalen. Det kan beror på att man inte vågade eller att frågan dykt upp senare. Stämningen vid lunchen kan göra att det blir än lättare att prata, man slappnar och man vågar mer.

Det kan också vara av betydelse eftersom dessa individer inte så ofta bjuds på lunch och fika och att då få detta på utbildningen kan kännas att man är utvald och det kan ge inspiration.

Projektledaren/Ansvarig– En av de viktigaste variablerna till att utbildningen går från ok till helt fantastisk är att ha med den som är projektledare/ansvarig, den som har all “runt om” kunskap om webbplatsen, vid utbildningstillfället. Det ger ett otroligt resultat på utbildningen. Denna person kan Vad och Varför. Det betyder att de flesta frågor kan besvaras, alltså inte bara de om systemet och dess funktionalitet för det ska jag kunna, utan allt runt om och varför.

Dessa små men ack så viktiga detaljer har visat sig vara helt avgörande för att utbildningstillfället ska gå från ok till helt fantastisk. Tänk på detta inför planeringen inför era utbildningar så ni kan få ett kunnigt och inspirerat gäng som arbetar med er webb.