Hoppa till huvudinnehållet

Du låter väl inte dina redaktörer blöda tid?

De flesta av oss kan lära oss att arbeta i ett CMS på egen hand. Vi kan klura ut hur vi publicerar och skapar sidor på egen hand. Men skapa sidor och publicera är bara en liten del av vad du kan, och bör göra, som redaktör för att arbeta effektivt.

En bra kurs spar på lång sikt in massor av tid (och därmed pengar) genom att redaktörens lärotid förkortas avsevärt och för att den lär sig de där knepen som spar tid i vardagen.

Låt inte redaktören blöda tid

Vi har alla varit där. Inslängda på en arbetsplats med kommentaren:

– Du kan ju datorer så du kan säkert klura ut hur det här programmet fungerar.

Har vi tur så får vi en kollega som sitter med oss och lär oss grunderna en stund. Sen får vi fråga varje gång vi undrar något, men till slut vill vi inte störa mer och slutar fråga. Det är klart vi lär oss, men vi lär oss väldigt långsamt. Och vi missar massor av saker, för att vår kollega inte hann lära ut det, eller själv inte visste.

Att låta redaktörerna gå en kurs i sitt CMS gör att tiden det tar att lära sig det förkortas avsevärt. Att få förklarat för sig går alltid fortare än att upptäcka själv. Dessutom slipper man trial and error i den skarpa miljön, då error ibland får negativa konsekvenser.

Därmed inte sagt att man inte ska testa, leka, prova och labba under en utbildning. Men i testmiljö med en lärare i närheten blir inte konsekvenserna lika stora. Till skillnad från redaktören som skulle prova vad som hände om den klickade där i skarpa miljön, och stängde ner en webbplats i fyra dar…

Genvägarna som spar tid – massor av tid

En bra kurs lär inte bara ut grunderna, utan lär även ut de snabba genvägarna som spar tid i vardagen. De flesta av oss kan lägga in bilder, skriva om texten när vi insett att vi har gjort en felaktig ändring och publicera sidor, en i taget.

Men kan du de där knepen som gör att du kan spara fem musklick varje gång du ska göra en bild eller länk? Kan du knepet som gör att du med bara ett klick kopierar text direkt från en tidigare version till den nuvarande versionen? Vet du hur du gör om du vill publicera 10 eller 60 sidor samtidigt?

Det är knep som spar lite tid i det enskilda fallet, men som på ett år blir enorma besparingar. Fundera på hur många gånger du lägger in en länk eller en bild på en dag. Hur mycket blir det på ett år? Och hur lite blir det om du bara skulle behöva lägga en femtedel av tiden?

Så lägg lite tid och pengar på en utbildning för dina redaktörer. Du kommer få tillbaka så mycket mer än du ger.

Lär dig Episerver och Sitevision

Vi har utbildat tusentals nöjda redaktörer i Episerver och Sitevision. Våra utbildningar finns för alla behov och nivåer, i grupp eller anpassad för just dig.

Bli en fena på ditt CMS