Hoppa till huvudinnehållet

Varför ska jag bry mig om AI?

Undrar du varför du ska bry dig om AI och om det verkligen är något som påverkar dig? Om du gör det vill jag uppmana dig att läsa vidare.

AI och ChatGTP har blivit modeord. Men vad betyder de egentligen och varför pratar alla om AI? Det korta svaret är att AI kan vara både kreativ och extremt intelligent. I princip kan AI göra det mesta av det vi människor kan; skriva avancerade texter, skapa konst och bilder, svara på frågor, skapa filmer och mycket mer . Experter skulle kanske inte vilja använda orden kreativ och intelligent men det AI idag kan göra påminner mycket om kreativitet och intelligens.

Hur kan AI vara kreativ och intelligent?

Utan att grotta sig ner i allt för mycket teknik så kan vi konstatera att det stora nya är något som kallas för språkmodeller. GPT i ChatGPT är just en språkmodell och står för “Generative Pre-trained Transformers” vilket grovt översatt till svenska blir “genererande förinlärd transformering”. Det betyder i praktiken att man samlat in miljoner och åter miljoner textkonversationer från webben i ett AI-nätverk, en datahjärna om man så vill. Man har sedan tränat datahjärnan så att varje fråga eller påstående som matas in ger ett korrekt svar. När datahjärnan är färdigtränad kan den nu svara på mycket mycket mer än det den tränat sig på. Modellen är inspirerad av hur vår mänskliga hjärna fungerar.

Utvecklingen går rysligt snabbt. ChatGPT version 3.5 har möjlighet till några miljoner indata, version 4 som nyligen lanserats har flera miljarder. Datahjärnorna växer alltså i storlek för varje dag.

Nu kanske du tänker att det redan funnits chatbotar i många år. Och att de är ganska värdelösa. Skillnaden nu är att språkmodellen inte är byggd för att bara svara på de fåtal frågor en äldre chatbot förberetts med. Även om de nya språkmodellerna ibland ger konstiga svar så är det flesta svaren kusligt korrekta och mänskliga. Detta beror på att de tränats på miljontals riktiga, mänskliga konversationer. Så även om de nya språkmodellerna på ytan ser ut som de äldre chatbotarna så är det en helt ny generation AI vi pratar om.

Möjligheter med språkmodeller

Nu är det ju lätt att tänka att en ny chatbot knappast kommer förändra världen. Men en gissning är att så faktiskt blir fallet. De språkmodeller som tidigare beskrivits kan inte bara användas för att svara på frågor, de kan användas för alla typer av uppgifter. En sådan är till exempel att skapa bilder. Det går till så att en stor mängd vanliga bilder läses in. AI-nätverk går igenom varje bild och ser vad den innehåller, en båt, en människa, en bil, röda färger och så vidare. Bilden bryts därefter ner i många små segment som beskrivs av en text. När man sedan ber en AI-tjänst att skapa en ny bild kommer en språkmodell välja ut rätt bildsegment och sätta samman dem till en ny bild.

På samma sätt som enstaka bilder skapas kan hela filmer skapas. Du kan snart be AI om att få din egen tv-serie med de skådespelare du gillar. Du ber om att få några avsnitt med lagom mycket spänning med ett lyckligt slut och efter några timmar har du din färdiga serie. Bara fantasin sätter gränser.

En annan viktigt del som utvecklats väldigt mycket är tal-till-text och text-till-tal. De mer avancerade AI-systemen är idag väldigt bra på att översätta tal till text och tvärtom. Så nästa generation Alexa och Siri kommer nog bli väldigt bra. Men du kommer också kunna ringa till ditt intranät för att ställa frågor eller prata med din mobil som nu är din personliga assistent. Så begränsa inte tanken till chatbot när du tänker AI.

En värld i förändring

Många tänker nog kanske också att detta bara rör arbetsuppgifter som exempelvis att skapa webbsidor och nyhetsbrev eller att kommunicera i sociala media. Men sannolikt är det bara en tidsfråga innan AI kliver in i andra områden som exempelvis restaurangnäringen. Med lite råvaror levererade av förarlösa bilar, en robotarm och lite köksutrustning kan AI ersätta kockar. Matlagning är i grunden kemi och AI är expert på kemi. En datahjärna tränad på matlagning skulle förmodligen kunna laga alla världens olika rätter och göra dem närmast perfekta. Den skulle också kunna anpassa rätterna helt efter matgästens behov.

Den AI-våg som nu rullar ut är alltså en helt ny generation av AI som i princip kan göra det mesta av vad vi människor kan göra. I vissa fall även bättre än vi människor kan göra det. Det påverkar inte bara kontorssysslor utan alla aktiviteter vi människor gör. AI kan vara till stor nytta får både individer och hela samhället. Men vi människor behöver ha kontroll på utvecklingen, ha makten över den. Bästa sättet är just nu att lära sig så mycket det bara går om AI. Kunskap är makt.

Efter att ha läst detta kanske du känner att du faktiskt ska bry dig om AI. Och det finns såklart massor du kan göra för att lära dig mer. Förslagsvis börjar du med att använda exempelvis ChatGPT under en vecka och ställer alla frågor du kan komma på kring vardagliga saker; fotbollsregler, recept, fågelarter, förslag på aktiviteter med mera. Då kommer du redan efter det höja din kunskap rejält kring vad vi kan göra med hjälp av AI idag. Givetvis kan du också ta kontakt med oss på 7minds för att få råd och tips på hur du kan dra nytta av AI redan nu.