Hoppa till huvudinnehållet

En dag med ChatGPT

Svårt att förstå grejen med ChatGPT, och hur du kan använda det i olika situationer? Följ med på en dag med ChatGPT!

På morgonen – promenad och första mötet för dagen

Du vaknar, går en morgonpromenad och börjar fundera på varför fåglarna sjunger. Du ställer frågan till ChatGPT, på svenska. Svaret är i korthet kommunikation, revirförsvar, fortplantning och lite till. Du känner att du redan visste detta även om det blev ganska överskådligt. Men svaret triggade en ny fråga hos dig. Du sätter dig på en bänk och skriver “Men sjunger verkligen alla?”. ChatGPT svarar och bygger vidare på den förra frågan. Du och ChatGPT bollar lite funderingar en stund, sedan bestämmer du dig för att gå hem igen.

På väg till jobbet inser du att du borde förberett första mötet lite bättre. Du skulle ju ha funderat på för- och nackdelar med det nya systemet som ni ska köpa in. Men nu har du bara tio minuter kvar innan mötet börjar och tänker att ChatGPT kanske kan hjälpa till. Sagt och gjort. Du frågar “Vilka för och nackdelar finns med system…”. När du läser sammanfattningen får du en ganska bra, övergripande bild. En del saker hade du nog redan gissat själv men det var några nya grejer du inte hade tänkt på. Du passar på att fråga vad det kostar och här förvånas du över att du direkt kan se ett svar. Du tänker att man kanske inte ska lita helt på detta men gissar att priserna är någorlunda i rätt nivå. Mötet går bra och du lyfter in dina argument i diskussionen. Du berättar dock att du fått uppgifterna via ChatGPT så du är inte helt 100 säker på att de stämmer. Ni hamnar i en kort diskussion kring AI innan ni återvänder till diskussionen kring systemet.

På lunchen – funderingar kring ölsorter

På lunchen funderar du på att köpa en sak som bara finns i en särskild butik. Du är osäker på om du hinner gå dit nu men kanske kan du köpa den på väg hem, efter jobbet. Så du frågar ChatGPT om butiken har öppet vid sju-tiden men får ett undvikande svar från ChatGPT. Det visar sig att de träningsdata som använts är några månader gamla och därför får du ingen aktuell information om öppettider. Nåväl, du får använda gamla hederliga Google istället och kan genom en enkel googling se öppettiderna på butikens hemsida.

Så det blev lunch med arbetskamraterna istället för shopping. Kul. Ni börjar prata om hur man brygger öl och varför vissa ölsorter smakar som de gör. Dags för ChatGPT igen. Du ställer en fråga kring detta och får ett rimligt svar. Ni börjar alla diskutera svaret och plötsligt haglar det in frågor kring öltillverkning från arbetskamraterna. En av dem vet en hel del om ett öl som tillverkas i Skottland. Du ställer en fråga om just detta öl och nu blir svaret helt galet. Det påstås tillverkas i Sydafrika och det är helt andra ingredienser än det riktiga ölet som din arbetskamrat känner till. Diskussionen går nu över till att prata om källkritik och hur man inte ska lita på allt man läser. Det blev en intressant lunch.

Eftermiddag – matkoma och idétorka

På eftermiddagen hade du tänkt att fortsätta arbetet med ett projekt du jobbat med ett tag. Men du har matkoma efter en stadig lunch och dessutom idétorka så du ber ChatGPT ställa frågor kring det område du arbetar med. En del av frågorna fick dig att börja fundera i nya banor. Du börjar själv ställa frågor och göra påståenden kring vissa av dem och plötsligt har en timme gått. Nu är idétorkan över och du kan äntligen komma igång med projektarbetet, med massa nya tankar och uppslag.

På kvällen – vad blir det för mat?

Du har kommit hem från jobbet, det är kväll och dags för middag. Du inser att du helt har missat att köpa med dig mat hem. Du öppnar kylskåpet och hittar lite kyckling, yoghurt och morötter. Du ber ChatGPT ge dig förslag på något du kan laga baserat på det du har hemma och på några sekunder får du ett recept du kan följa. Sagt och gjort, du börjar laga maten och det blev faktiskt ganska gott.

Just ikväll är du är ensam hemma. Du har inte lust att titta på någon ny serie så du frågar ChatGPT vad du skulle kunna hitta på. Du får fem förslag som du inte riktigt gillar. Du skriver att du är sugen på att motionera och ChatGPT ger dig några träningsförslag som du bestämmer dig för att testa.

Du går och lägger dig och säger god natt till din assistent ChatGPT. Men ångrar dig då du inser att ChatGPT bara är ett AI-bot. Eller är den bara det…?