Hoppa till huvudinnehållet

Skillnaden mellan ChatGPT och Google Bard

Just nu pågår en intensiv kamp mellan AI-jättarna och den kommer säkert att pågå ett bra tag. Alla vill vara störst, bäst och ligga i framkant. Ett par av de största, Google Bard och ChatGPT, är byggda på så kallade språkmodeller, även kallade chatbotar. De är tränade att vara informativa och innehåller stora mängder data. Båda lösningarna är tränade på text och kod och kan generera svar på alla sorters frågor, översätta språk och även själva skapa kreativt innehåll vilket är bra inte minst för kommunikatörer.

Det finns dock några viktiga skillnader mellan Google Bard och ChatGPT. Vi ställde frågan till Bard som svarade så här:

  1. Bard är tränad på data som inkluderar text och kod från en mängd olika källor, inklusive böcker, artiklar, webbsidor och kodbaser. ChatGPT är tränad på data som inkluderar text och kod från mer begränsade källor, främst webbsidor och sociala medier.
  2. Bard är utformad för att vara en informativ och omfattande. ChatGPT är utformad för att vara en konversations-AI eller chatbot som kan simulera mänskligt samtal.
  3. Bard kan generera olika kreativa former av textinnehåll, såsom dikter, kod, musikstycken, e-post med mera. Den kommer att göra sitt bästa för att uppfylla alla dina krav. ChatGPT kan också generera olika kreativa textformat av textinnehåll, men den är inte lika bra på det som Bard.

Bard sammanfattade det som att “Bard är en mer mångsidig och informativ språkmodell än ChatGPT. ChatGPT är dock bättre på att simulera mänskligt samtal.”

Jag blev lite nyfiken och ville testa Bard som säger sig ha tränats på data från bland annat böcker. Jag frågade därför Bard om en sammanfattning av kapitel ett i boken ”Investments” av Bodie, Kane och Marcus, en riktigt tjock tegelsten till bok jag har i bokhyllan. Bard sa sig inte känna till boken medan ChatGPT genast levererade ett lagom långt och bra svar.

Ja, inte helt oväntat så tycker Bard att Bard är bäst. Men även om både Bard och ChatGPT är tränade med ofantliga mängder data och tycker sig kunna det mesta så gäller det att vara källkritisk, precis som vanligt. Det kan också vara en idé att använda flera AI-tjänster och jämföra svaren. Testa själv och fråga ChatGPT vad skillnaden mellan dem är och vilken som är bäst. Jag tror jag vet svaret, men testa själv!

Vill du ha hjälp med AI?

Vi hjälper dig med allt från att lära dig hur ChatGPT kan förenkla ditt arbete, till att skapa en egen ChatGPT.

Våra tjänster inom AI

 

Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.