Hoppa till huvudinnehållet

Skapa dina bilder med AI

Är du nyfiken på hur man skapar bilder med hjälp av AI? Vi beskriver det enkelt här. Vi ska inte gräva ner oss i tekniken, bara ge ett kort exempel på hur det kan gå till. Om du tycker det verkar intressant kan du pröva själv, det är inte så svårt.

Det finns många tjänster för att skapa bilder. Vi ska visa den som kommer från Open AI och heter DALL-E. Denna tjänst bygger på språkmodellen GPT och som bas har den tusentals eller snarare miljontals bilder som lästs in och analyserats.

Så här gör du

För att skapa en bild skriver man i klartext vad man vill att bilden ska visa. Då den nya bilden kommer skapas utifrån befintliga bilder är det bra att beskriva det du vill skapa tydligt. Se det som att du ska beskriva en bild du har framför dig för en person som inte kan se den. Vi beskriver bilden på svenska för DALL-E som sedan översätter texterna automatiskt åt oss.

Ofta behöver man pröva fler gånger innan man får fram en bild som är som man tänkt sig. Vi börjar med “Två segelbåtar i en skärgård en solig sommardag”.

Denna gång hade vi lite tur. Det blev fyra förslag som alla skulle kunna fungera. Vi väljer den sista bilden men kommer på att vi gärna vill ha en brygga med på bilden. Det kan vi lösa genom att redigera bilden. Vi raderar en del av bilden där vi vill ha bryggan och skriver in vad vi vill ha “En brygga som går ut från ön”.

Vi får nya förslag där det sista även denna gång är det förslag vi gillar.

När vi tittar på den slutliga bilden ser den ut så här:

En trevlig bild med segelbåtar är klar att använda. Nu är det dags för dig att testa!

Vill du ha hjälp med AI?

Vi hjälper dig med allt från att lära dig hur ChatGPT kan förenkla ditt arbete, till att skapa en egen ChatGPT.

Våra tjänster inom AI

 

Inspireras av vårt nyhetsbrev