Hoppa till huvudinnehållet

Fem AI-lösningar vi och våra kunder använder

Ett bra sätt att lära sig mer om AI är att använda olika lösningar och tjänster som bygger på AI. Om du börjar använda dem på riktigt i ditt arbete kommer du snabbt upptäcka både för- och nackdelar. Du ökar samtidigt din kunskap och kommer att känna att du är med på AI-tåget. För AI-tåget rullar nu, och det rullar snabbt!

Det finns i dag tusentals lösningar som bygger på AI. Med stor säkerhet använder du redan någon av dem. Vi ska här berätta lite om några av dem som vi eller våra kunder arbetat med nyligen. Listan blir snabbt inaktuell men kanske kan du hitta någon lösning du vill testa för att lära dig mer.

Vi presenterar först lösningar som du enkelt kan använda utan att behöva köpa eller prenumerera på.

Google Translate för att översätta

Översätt texter till eller från olika språk. Testa att översätta texter du redan skrivit till engelska eller andra språk. Prova gärna att gå in på en webbplats som visar innehåll på ett språk du inte kan. Kanske kinesiska eller arabiska och se hur resultatet blir.

ChatGPT för att få svar på frågor

Den stora nyheten inom AI under 2022 var nog ChatGPT 3.5. Registrera ett konto och testa kostnadsfritt. Du kan enkelt ställa frågor och föra diskussioner med ChatGPT. Börja till exempel med en fråga såsom “Varför är det bra att leva i Sverige” och följ upp med lite frågor beroende på svaret.

Google Bard för att få svar på frågor

Bard är precis som ChatGPT en språkmodell som gör det möjligt att föra en diskussion med chatbotten. Bard har fortfarande status experimentell men svarar ofta på frågor bättre än ChatGPT.

Nedan är ett exempel på hur en text skrivits om till klarspråk via Bard.

DALL-E från Open AI för att skapa AI-bilder

Via DALL-E kan du skapa bilder via AI. Du beskriver vad bilden ska innehålla och DALL-E skapar sedan fyra bilder som du kan arbeta vidare från. Du har som välkomstpaket möjlighet att skapa ett 30-tal bilder. Du kan sedan köpa fler för cirka SEK 1.50 per bildgenerering.

Bäst resultat får du om du tydligt beskriver vad som ska skapas. Beskriv som om du förklarar för en person som inte ser bilden. Resultatet varierar kraftigt i kvalitet. Vissa bilder blir riktigt bra men de flesta blir ganska suddiga och abstrakta.

AI Studios från Deepbrain för att skapa film

Skapa en egen presentationsfilm med AI via AI Studios. Det blir som i en nyhetsstudio. Skriv ett manus på några textstycken och låt en avatar läsa upp det. Lägg kanske till en bild som beskriver det avataren ska säga.

Du får som välkomstpaket möjlighet att skapa en film som är en minut. Sedan kan du köpa till mer tid.

Tips kring fler AI-tjänster

Du har nu fått några tips på AI-tjänster att prova. Om du vill testa fler så är ett tips att fråga ChatGPT eller Bard. Förmodligen kommer Bard ge bättre svar då den uppdateras löpande och Chat GPT 3.5 slutade lära nya saker 2021.

Så, testa att fråga Bard “Kan jag få en lista på AI-tjänster som är roliga och kostnadsfria”. Det här svaret fick vi:

Lustigt nog dyker många av förslagen vi redan skrivit om upp i listan. Detta utan att vi använde AI för att skapa detta inlägg. Men AI vinner nog denna gång för där fanns fler förslag än vi lyckades skriva ned åt dig. Vilka blir du sugen på att prova?

Vill du ha hjälp med AI?

Vi hjälper dig med allt från att lära dig hur ChatGPT kan förenkla ditt arbete, till att skapa en egen ChatGPT.

Våra tjänster inom AI

 

Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.