Hoppa till huvudinnehållet

5 sätt att använda AI i ditt dagliga arbete

Redan idag använder du förmodligen AI-tjänster varje dag utan att tänka på det. Låt oss titta på fem områden där du använder, eller kan börja använda, AI i ditt dagliga arbete.

  • Automatiska översättningar
  • Mötesanteckningar från videomöten
  • Sök baserat på bild
  • Specialistsvar utan att behöva tala med en specialist
  • Inspiration och bollplank

Automatiska översättningar

Sedan länge har det gått att översätta texter till olika språk via AI. Idag kan du lätt söka och ta del av information på många språk förutom svenska och engelska direkt i webbläsare som Edge och Chrome. Detta gäller även de som ska läsa det du skriver. Du kan låta översätta det du skriver till valfritt språk. Så kanske behöver du inte längre fundera så mycket på språkval. Välj det språk du föredrar och låt maskinöversättningen ta hand om resten.

Fler och fler tjänster har idag också byggt in stöd för automatiska översättningar. Om du exempelvis hyr bostad via Airbnb kan du prata med personer över hela världen på svenska. Utan att behöva fundera på vilket språk de talar. Kanske kan din organisation erbjuda liknande lösningar inom kort.

Mötesanteckningar från videomöten

Många möten sker idag digitalt. Det finns därför många nya möjligheter att dra nytta av. En användbar funktion är att låta AI-stödet tal-till-text transkribera det som sägs på mötet via exempelvis Teams. Genom att låta transkribera det som sägs på ett möte kan du i princip automatiskt få ett protokoll från mötet. Samma metod kan också användas för att öka tillgängligheten så personer med begränsad hörsel via textning kan ta del av filmer din organisation tillhandahåller.

Detta är förresten i princip samma funktion som redan idag används bakom kulisserna i vissa mobila appar. Där används funktionen för att identifiera potentiella nyckelord som kan användas för reklam och marknadsföring.

Sök baserat på bild

Det har gått att söka efter bilder länge. Men sedan en tid går det också att söka baserat på bilder vi AI. Exempelvis via Google Lens. Ladda upp en bild och hitta mer information om motivet. Eller hitta andra bilder som relaterar till denna bild. Det går också enkelt att spåra bilder som publicerats tidigare.

Via bildsökning kan upphovsrätten skyddas bättre för dig som själv producerar bilder. Du kan söka efter din bild och se om den används av andra. Det går också lättare att spåra missinformation som sprid via bilder. Är bilden som beskriver en aktuell händelse verkligen från den händelsen. Eller är det en arkivbild?

Specialistsvar utan att behöva tala med en specialist

En av de mer revolutionerande möjligheterna med AI idag är allt som går att göra med ChatGPT. Du har i praktiken tillgång till en mycket kunnig specialist dygnet runt. En specialist på de flesta områden som finns. Om du behöver blir duktig på energisystem eller glasstillverkning kan du bara fråga ChatGPT. Du ska kanske inte lita till 100% på svaret men ofta får du direkt en mycket bra bild över ett område du tidigare inte visste någonting om. Du kan då till exempel snabbt och enkelt förbereda dig för diskussioner med andra som redan kanske kan mycket om området. Och känna dig tryggare i ditt arbete.

En SEO-leverantör testade ChatGPT för att se hur bra den var. Deras summering var att svaren motsvarande kunskapen hos en person som arbetat minst två år i branschen. Så, kanske inte en senior specialist men ändå bättre än många av de som arbetade på kontoret. Det kan tilläggas att detta företag nu styr om till att lära upp AI-botar istället för att arbeta med SEO.

Inspiration och bollplank

Baserat på samma verktyg, ChatGPT, kan du också låta dig inspireras. Har du idétorka eller vet du inte hur du ska presentera ett nytt område. Då kan du använda AI för att få hjälp. Du kan faktiskt föra en diskussion med ChatGPT där du bollar olika idéer och ställer frågor du behöver ha svar på. Du kan fråga efter referenser och du kan be att få underlag. Förarbetet för det du ska producera kan göras både roligare och snabbare.

Än så länge kanske det fortfarande är bäst att du skriver det slutliga materialet själv men vore det inte skönt att slippa detta ibland. Låt AI göra den tråkiga delen av jobbet och fokusera på de roliga delarna. Är det fusk eller är det smart och effektivt tycker du?

Vill du ha hjälp med AI?

Vi hjälper dig med allt från att lära dig hur ChatGPT kan förenkla ditt arbete, till att skapa en egen ChatGPT.

Våra tjänster inom AI

 

Inspireras av vårt nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för spännande innehåll, från vetenskapliga upptäckter till praktiska tips. Uppdatera dina kunskaper och inspireras tillsammans med oss.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Vi kommer inte lämna ut dem till någon annan. Kontakta oss om du vill att vi tar bort dina uppgifter. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.