Hoppa till huvudinnehållet

Lyckas med ditt tillgänglighetsarbete

Tillgänglighet målas ibland upp som att det är så svårt att bara speciella experter kan göra det. Men alla som har tiden kan lära sig vad det är man ska jobba med och hur.

Tillgänglighet är ett ständigt pågående arbete

De av våra kunder som har helt, eller nästan helt, tillgängliga webbplatser har arbetat med tillgänglighet kontinuerligt under en längre period. De ser inte det här som ett kortsiktigt projekt som ska vara klart ett visst datum, utan som en del av den dagliga verksamheten.

Digital tillgänglighet rör hela organisationen

Digital tillgänglighet rör inte bara webborganisationen, det rör alla. Webben består ofta av information som skapas på många olika platser. Webbredaktionen kan tyvärr inte magiskt göra otillgänglig information från HR-systemet eller skolplattformen tillgängliga. Webbredaktionen kan heller inte alltid tillgänglighetsanpassa den lavin av pdf:er som tenderar att komma från verksamheten. Tillgänglighet är därför en ledningsfråga som behöver implementeras i hela organisationen

Någon har tid och ansvar

Om allt ska bli gjort behöver någon ha ett tydligt ansvar och mandat. Annars ramlar det mellan stolarna, eller prioriteras ner när någon annan skriker högre. Dessutom behöver arbetet få ta tid, precis som allt annat. Avsätt en bestämd tid åt att arbeta med tillgänglighet.

Det finns en tydlig prioritering

Du kan inte göra allt samtidigt, du måste göra nåt först. Så prioritera. Med en tydlig prioritering är det lättare att komma igång och veta var du ska börja. Om du inte vet hur du ska prioritera har vi skrivit ett eget inlägg om det.

Skapa en tydlig process

För att arbetet ska fungera behöver du veta vilka brister som behöver åtgärdas, i vilken ordning och hur. En av våra kunder har möten varannan vecka då de går igenom vad som behöver göras, delar ut uppgifter och deadlines samt stämmer av att det som ska vara gjort är gjort. Genom att man måste rapportera sitt arbete blir det prioriterat och legitimt att vika plats för det i kalendern.

Gör en egen granskning och åtgärdslista. Jobba kontinuerligt med åtgärderna och när ni är klara så gör ni en ny granskning och fortsätter arbetet. Arbetet med den första granskningen är den som kommer vara svettigast. Ju längre in i arbetet ni kommer, desto lättare kommer det bli. Dels för att ni redan har betat av de största punkterna, dels för att ni har kommit in i arbetet och fått upp både vanan och kompetensen.

Vill du se två webbplatser som har jobbat mycket med tillgänglighet? Kika in på Trafikanalys och Vinnova.

Hur vet jag vad jag ska göra?

Börja med att granska din webbplats. Med en granskning får du en konkret lista på vad som är fel, på vilken sida det är fel och vad du gör åt det. I alla fall om du beställer en granskning från en seriös leverantör. Hos oss får du dessutom listan prioriterad och vi hjälper dig att prata med din leverantör om det tekniska. Lättare än så blir det inte. Så vad väntar du på? Nu hugger vi i och gör din webbplats tillgänglig!

Vill du ha hjälp med tillgänglighet?

Vi granskar din webbplats och kravställer de åtgärder du behöver genomföra, eller utbildar din organisation i hur man skapar tillgängliga webbsidor och dokument.

Våra tjänster inom tillgänglighet

Inspireras av vårt nyhetsbrev