Svenska ESF-rådet erbjuder EU-finansiering för sociala projekt. De hade problemet att många potentiella sökande inte förstod att de kunde söka, hur de skulle söka, eller vad finansieringen handlade om. Samtidigt hade de, som många andra, många otillgängliga dokument i omlopp.
För att lösa problemet förändrade de kulturen och ökade kompetensen om klarspråk och tillgängliga dokument. Under ett år gick alla, inklusive ledningen, ett flertal utbildningar i både klarspråk och att skapa tillgängliga dokument i Word.
Så gjorde Svenska ESF-rådet
Alla medarbetare fick gå två tillfällen i klarspråk. I första lärde de sig vad klarspråk är och hur man gör, med massor av exempel från verksamheten. I andra tillfället fick de jobba konkret med egna texter och omsätta teorin till praktik.
Alla tillfällen skedde i grupper på 2-10 personer. Totalt hölls ca 50 utbildningstillfällen. Det gjorde att många olika utmaningar och situationer kom fram i ljuset, allt från kulturfrågor till tekniska hinder. Vår utbildare samlade alla dessa och hade regelbundna möten med beställaren om hur man skulle kunna lösa det. Många problem hade vi löst åt andra kunder, och kunde därför ge exempel på hur de kunde förbättra sina tekniska lösningar eller processer.
Alla medarbetare fick också gå två utbildningar i tillgängliga dokument. Vid första tillfället hölls en introduktion i vad tillgänglighet är och hur man upplever webb och dokument med funktionsvariation. Det andra tillfället övade de konkret i Word på hur de skulle göra.
Att alla gick, under så många tillfällen och så lång tid gjorde att ämnena ständigt var på tapeten och en stor kulturförändring kunde ske. Klarspråk och tillgänglighet blev det naturliga samtalsämnet vid fikabordet och alla kände att de hade stöd uppifrån.