Stor eller liten bokstav – det är frågan. I namn och början av meningar ja, men vad är egentligen ett namn? Är Malmöbo och kommunikationsavdelningen ett namn? Heter det VD, vd eller Vd? Här reder vi ut vad som gäller så att du alltid gör rätt.
Se filmen, eller läs det som blogginlägg nedanför filmen.
Stor bokstav
Stor bokstav har vi i början av meningar och i början av rubriker. Observera att det bara är första ordet i rubriken som får stor bokstav i svenskan. Vi har också stor bokstav i egennamn och sammansättningar med egennamn.
Egennamn
Egennamn är:
- Personnamn – Anna Andersson
- Geografiska namn – Europa, Norden
- Titlar på verk – Hemsöborna, Pulp fiction, Mamma mia
- Organisations- och företagsnamn – ABB, Räddningsverket
- Namn på byggnader – Nationalmuseum, Vasaparken
Förkortningar av namn skrivs med första bokstaven stor om man läser det som ett ord, till exempel Nato och Stim. Alla bokstäver är stora – om man läser det bokstav för bokstav , som USA.
Flerordiga namn, till exempel geografiska namn bestående av flera ord eller titlar med flera ord, har första bokstaven stor och övriga små. Undantaget är om det finns ett egennamn mitt i, då får även det ordet stor bokstav: Grev Turegatan, Vår vän Anne (boktitel)
När man har en sammansättning med ett egennamn, skriver man första bokstaven stor:
Malmöbo, Falutrakten, Nordafrika, Nazityskland.
Liten bokstav
Liten bokstav använder vi när vi gör avledningar av namn, och använder namnen för att beskriva något, som till exempel göteborgare, svensk och luthersk.
Liten bokstav används också vid titlar och namn som beskriver en sak snarare än en enskild individ, som champagne, falukorv, torsk och euro.
Det används också på namn på avdelningar eller delar av organisationer:
kommunikationsavdelningen, kommunfullmäktige, miljökontoret, regeringen.
Skillnad i betydelse mellan stor och liten bokstav
Ibland blir det olika betydelse av att använda stor eller liten bokstav. En Jeep med stor bokstav är en bil av märket Jeep, men en jeep med liten bokstav är av typen jeep – en terränggående bil.
Utrikesdepartementet med stor bokstav är namnet på en specifik myndighet i Sverige. Med liten bokstav är det en instans som finns i många länder – det norska utrikesdepartementet.
Tips för att veta om det är liten eller stor bokstav
En bra regel att utgå ifrån är att om man kan sätta en, ett, den eller det framför, eller böja i flertal, bör det vara liten bokstav.
- En kommunikationsavdelning
- Den kommunikationsavdelningen
- Flera kommunikationsavdelningar
Behöver ni mer klarspråk?
Våra examinerade språkkonsulter gör klarspråk även av de krångligaste texterna. Granskning, textproduktion eller utbildning, allt efter era behov.