De eller dem orsakar mycket förvirring bland skribenter. Lär dig enkla regler för att alltid vara säker på om det är de eller dem det ska vara.
Då ska det vara de
De med d e använder vi när det är subjektet i meningen, det vill säga när vi syftar på den som gör något, ser något eller är något. D e används vid de tillfällen då du skulle kunna använda jag, du, han, hon eller vi.
- Jag såg ormen – De såg ormen
- Han gav henne korgen – De gav henne korgen
- Du är glad – De är glada
- Vi skulle vilja ha en flaska vatten – De skulle vilja ha en flaska vatten
Då ska det vara dem
Dem, med d e m används när det är objektet i meningen vi syftar till. Det är inte den som gör eller är något, utan oftare den som får något, blir sedd eller liknande. Det motsvarar dig, mig eller oss.
- Hon såg mig – Hon såg dem
- Jag gav den till dig – Jag gav den till dem
- Många är avundsjuka på oss – Många är avundsjuka på dem
Testa om det ska vara de eller dem
Ett test du kan göra är att byta ut de mot ett annat pronomen. Skulle du ersätta det med jag, du, han, hon eller vi ska du använda de med d e, om du skulle använda mig, dig, honom, henne eller oss – då ska du använda dem med d e m.
Varför vill vi ha olika former?
Anledningen till att vi har olika former på våra pronomen är för att de visar vem det är som gör något, och vem som blir exponerad för något.
Vissa språk har väldigt strikta regler för var man kan stoppa olika ord i en mening, och då vet man till exempel att första pronomet alltid är subjekt. Då behöver man inte ha olika former.
Men i svenskan kan vi välja mer fritt i vilken ordning vi vill ha orden, beroende på vad vi vill betona. Och då hjälper ordformerna oss att förstå vem det är som gör vad. Jag såg honom förra veckan är inte samma sak som han såg mig förra veckan. Men jag såg honom förra veckan är samma sak som honom såg jag förra veckan. Men det sista exemplet har mer betoning på att det var just honom jag såg, och ingen annan. Därför behöver vi olika former på våra ord.
- Jag såg honom förra veckan
- Han såg mig förra veckan
- Honom såg jag förra veckan – betoning på att det var just han.
Skilj på pronomen och bestämd artikel
När vi pratar om en bestämd sak i flertal använder vi också de, de blommorna, de stolarna, de böckerna. Det är inte ett pronomen utan en bestämd artikel och är alltid bara d och e, oavsett var i meningen det står och vilken funktion den delen av meningen har. Det är ett annat ord med en annan funktion och ska inte blandas ihop med pronomen.
- Den blomman – de blommorna
- Jag vill ha de där blommorna.
- Vi har ett bra pris på de här böckerna
- Vad kostar de?
Behöver ni mer klarspråk?
Våra examinerade språkkonsulter gör klarspråk även av de krångligaste texterna. Granskning, textproduktion eller utbildning, allt efter era behov.