Så skriver du för att bli läst

En läsare på nätet är alltid på jakt efter något. Den vill ha svar på en fråga eller lösa en uppgift, och den vill få det snabbt. Därför läser den nästan aldrig en hel text, utan letar efter rubriker och nyckelord som kan ge svar. Vill du att din text blir läst, ja då måste du hjälpa till med en tydligt snitslad bana.

Det viktigaste är att du skriver tydliga och informativa rubriker. En läsare ska kunna bedöma på rubriken om den har hittat det den letade efter eller inte. Jag blir förvånad över hur ofta det står rubriker som övrigt, mer info och allmänt. Om du själv var inne på en webbplats för att söka information, skulle du då anse att din fråga hör till övrigt?

Använd underrubriker med nyckelord

Genom att sätta viktiga nyckelord i rubriken gör du det tydligt för läsaren. Dessutom gör du det tydligt för sökmotorerna, vilket kan öka trafiken till din webbplats. För att göra läsaren och sökmotorerna tillfredsställda räcker det dock inte med en huvudrubrik, du behöver även informativa underrubriker. Underrubriker ska precis som huvudrubriken innehålla de nyckelord som behövs.

Hur ofta ska man sätta underrubriker? En bra grundtanke är att sätta en ny rubrik över varje nytt ämnesområde. Ibland känns det som att det inte går att sätta en rubrik, för att texten handlar om så många olika saker. Då får man strukturera upp och skriva om tills det går att särskilja vilka stycken som handlar om vad.

Markera viktiga delar grafiskt

Ett annat sätt att vägleda läsaren till det viktiga är att markera viktig information grafiskt. En lång löptext är svårprocessad för hjärnan. Olika sätt att markera något särskilt är

  • rubriker för nytt ämne
  • punktlistor för uppräkningar
  • faktarutor för det som är extra viktigt
  • fetat för enskilda detaljer.

Tänk på att inte använda de grafiska signalerna allt för ofta, för då sticker de inte ut längre.

Gör nytt stycke – ofta

Det sista viktiga att komma ihåg är att göra texten luftig. Använd stycken och gör nytt stycke ofta. Grundregeln är en tanke i varje stycke, vilket bör bli max några rader. Annars är det dags att ta fram stora slaktarkniven igen. Kom ihåg: kort är alltid bättre på nätet.

Gratis e-postkurs: Skriva för webben
Lär dig skriva effektiva texter på webben. Under fem dagar får du fem mejl om hur du gör för att skriva tydligt, sökmotoroptimerat och tillgängligt. Enkelt och effektivt.

Genom att prenumerera på vår kurs godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår dataskyddspolicy