Hoppa till huvudinnehållet

Använd de ord du blir hittad på när du skriver för webben

Vill du bli hittad på nätet, ja då måste du skriva de ord potentiella besökare söker på. Att envisas med att använda ord för att “det heter faktiskt så” blir både fel och är oklokt. Här förklarar jag varför det “faktiskt heter något annat” och varför du måste använda de andra orden.

När jag håller utbildningar återkommer jag ofta till att man måste använda de ord som läsaren använder, istället för de egna fackuttrycken eller yrkesjargongen. Det brukar väcka starka känslor och ge mycket motstånd. En vanlig kommentar är av typen ”vi kan inte skriva sophämtning, för det heter faktiskt avfallshantering”.

Om tio tjänstemän på kommunen använder ordet avfallshantering, men 100 000 kommuninvånare använder ordet sophämtning, varför ska man då skriva avfallshantering? På vilket sätt har tio tjänstemän rätt att bestämma över 100 000 kommuninvånare? På så sätt är språket det mest demokratiska vi har. Om majoriteten säger något, ja, då heter det så.

Givetvis kan det finnas flera ord för samma sak. Språkvetare har till exempel en förkärlek för att prata om kontext och diskurs. Visst skulle jag kunna använda de orden på mina utbildningar, men varför ska jag lägga tid på att förklara dem om jag lika gärna kan använda orden sammanhang och genre? Och i en text, där jag inte vet vilka som förstår eller inte förstår, kan jag faktiskt undvika dem helt.

Tänk dig in i följande situation: Du har ont kring skulderbladet och går till sjukgymnasten.

– Hej, jag har ont i skuldran, kan du hjälpa mig?

– Skuldra är inte ett ord jag använder, så jag förstår inte vad du menar.

Känns det som en rimlig situation? Nej, naturligtvis inte. Sjukgymnasten vet att även om den säger skapula när den pratar med sina kollegor, så säger den skuldra eller skulderblad när den pratar med patienten. Ändå är det precis så vi gör när vi vägrar att använda vardagsord på en webbsida. Kommuninvånaren söker på sophämtning och får upp sökningen gav ingen träff,  så den lämnar sidan. Är det viktigt kanske den måste ringa och ta upp någon av tjänstemännens tid, annars kanske den “bara” nöjer sig med att klaga över dålig service inför andra. Är det den bilden du vill ge på din hemsida?

Jag är mycket väl medveten om att det finns situationer då man måste använda fackord, till exempel när det kommer till juridiska termer. Men situationerna är mycket färre än vad man tror, och om man måste använda en fackterm kan man alltid förklara den. Region Gotland har gjort en snygg lösning på sin sida om handikapparkering. Det som i folkmun heter handikapparkering heter i lagar och förordningar parkering för rörelsehindrade. Men hur många söker på det? Därför heter sidan Parkering för rörelsehindrade – handikapparkering. De får använda de ord de vill använda samtidigt som invånarna kan söka på det ord de känner till, komma in på sidan och hitta den information de behöver.

Majoriteten som söker information på internet gör det genom att söka på nyckelbegrepp, både på söksajter och på webbplatser. Se till att de hittar det de behöver genom att skriva de ord de använder. För om din webbplats inte blir läst, vad ska du då med den till?

Gratis e-postkurs: Skriva för webben
Lär dig skriva effektiva texter på webben. Under fem dagar får du fem mejl om hur du gör för att skriva tydligt, sökmotoroptimerat och tillgängligt. Enkelt och effektivt.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Vi kommer använda de personuppgifter du lämnar här för att kunna kontakta dig och genomföra ett eventuellt uppdrag. Läs mer hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.