Hoppa till huvudinnehållet

Tillgängliga dokument i hela organisationen

Otillgängliga dokument är ofta ett problem som ligger utanför webborganisationens mandat att lösa. Flera organisationer har med vår utbildning visat att tillgänglighet är lättare och går snabbare än man tror.

Genom att utbilda hela organisationen i hur man gör tillgängliga dokument har bland annat Elsäkerhetsverket och Vinnova avlastat webbredaktionen. Hela organisationen har fått utbildning i hur man gör tillgängliga dokument, och varför det är viktigt. Utbildningen har varit antingen lärarledd fysisk, lärarledd digital eller webbaserad. Under utbildningen har man antingen jobbat i Word eller i Adobe-programmen.

Många organisationer upplever ett dilemma när det kommer till dokument. Webbredaktionen har inte tid att tillgängliggöra alla pdf:er, och inte alltid ork att ta diskussionen om att det ibland borde vara en webbsida istället. Men det är inte alltid så enkelt att kräva av resten av organisationen att de ska ha koll på tillgänglighetslagen och hur man gör tillgängliga pdf:er.

Flera organisationer vi har jobbat med har därför tagit ett helhetsgrepp. Ledningsgruppen har tagit beslutet att den som gör ett dokument också ansvarar för att tillgängliggöra det. Därefter har samtliga medarbetare utbildats i varför de ska tillgängliggöra sina dokument och hur de gör det.

Utbildningarna har minskat frustrationen och antalet otillgängliga dokument. De som skapar dokument kan göra rätt direkt, det blir mindre frustration i kommunikationen mellan avdelningarna när alla vet vad som gäller och webbredaktörerna får mer tid över till annat än dokumentfix.

Så gjorde vi

  • Lärarledd utbildning
    Utbildningen har skett digitalt och på plats, beroende på kundens behov. Hela organisationen har fått lära sig vad kravet på tillgänglighet innebär och varför det gör webben bättre för alla. Därefter har de lärt sig hur man gör sina dokument tillgängliga från början, direkt i Word eller Adobe-program.
  • Webbkurser
    Genom filmer har deltagarna kunnat lära sig varför det är viktigt med tillgänglighet och hur de gör sina dokument tillgängliga. Filmerna har de så klart kunnat se när det passar dem.