Så håller du ihop teamet vid distansarbete

När alla plötsligt arbetar på distans kan det kännas som om teamkänslan och det gemensamma målet försvinner. Med vår checklista får du en härlig gemenskap även på distans.

Allt färre arbetsuppgifter kräver egentligen att vi är på plats och tekniken ger idag stora möjligheter att jobba på distans. Många upplever också att frihet att styra plats och tid för arbetet påverkar både arbetslusten och livspusslet positivt. Men innan man sprider ut hela avdelningen vind för våg bör man tänka igenom några saker.

1. Undvik kaos genom att använda rätt kanal vid rätt tillfälle

Ta fram riktlinjer för vad som går i personlig chatt, chatt med hela avdelningen, mejl, möten, projektrum osv.

2. Skapa förutsättningar för gemenskap

Använd videomöten istället för telefonmöten, och se till att alla har kameran på. Extra plus om de placerar sig själva, datorn och ljuskällan så att man ser varandra tydligt, och inte bara en siluett.

3. Regelbundna möten är viktiga

Det är först när man börjar jobba på distans som man inser hur många beslut som tas i samtal med andra. Möten är ofta effektivare än mejl och chatt.

4. Var aktiv som lyssnare, ställ frågor

Det är svårare att komma till tals i digitala möten, så gå gärna laget runt då och då.

5. Fokusera på engagemang

Låt mötena bli dialog och gemensamt skapande. Använd dig av något av de verktyg som finns för att ha omröstningar, skapa gemensamma anteckningar, skisser och liknande.

Lycka till med det digitala arbetet!

Få inspiration och kunskap direkt i mejlen med vårt nyhetsbrev