Vad kostar er webb att underhålla – Meridiumdagen 2011

Den 10 november 2011 var jag på Meridiumdagen och gjorde två föreläsningar. Det var ett 40-tal personer från Sveriges kommuner, myndigheter och andra offentliga organisationer som under en fullspäckad föreläsningsdag fick ta del av en mängder med en intressanta föreläsningar och även diskussioner i bikupor.

Jag hade ett föredrag om hur vi ska organisera vår webbredaktion för att kunna sänka våra kostnader för webbunderhållet och få en mycket bättre kvalitet på innehållet på vår webb. Reaktioner på mitt föredrag var mycket positiva och majoriteten håller med om att det så här man måste göra. En kommun, Norrtälje Kommun har redan påbörjat arbetet med att organisera sig som jag säger. Det ska bli väldigt intressant att följa arbetet för att se om de lyckas hela vägen ut.

Men HUR ska man göra?

Jag är övertygad om att man måste börja uppifrån, genom att på ett pedagogiskt och sifferrikt sätt förklara för ledningen vilka besparingar man kan göra genom en omorganisation. Ni måste ha rejält med fakta på fötterna för att visa vad dagens organisation kostar. Gör en kalkyl med schablonkostnader för :

  • Kompetensutveckling för alla redaktörer
  • Personalomsättning av redaktörer och kostnader i och med det
  • Tid som läggs på support på sällanredaktörer
  • Tid som spenderas med jobba med innehållet för varje redaktör
  • Tid som spenderas på att ”rätta till” andras felaktigheter

Använda gärna mitt exempel i presentationen om ni vill. Ledningen måste ju självklart också förstå nyttan med webben och då kan du jämföra med kostnader för växelsamtal, personliga möten osv. Om du behöver stöd i den här kommunikationen kommer jag mer än gärna och hjälper dig!

När ledningen är med på tåget och gått med på omorganisationen så utlyser ni ett antal interna tjänster till webbredaktionen. Befordra de befintliga redaktörerna som brinner för kommunikation och webb genom att låt dem få tjänsterna. Summan av lönerna kommer att vara samma som idag, men man gör en oerhörd besparing på kompetensutveckling och support. En gemensam organisation för webbredaktionen kommer även att höja kvaliteten avsevärt.

Här nedan hittar ni min presentation från dagen. Via Slideshare kan du ladda ner den. Tyvärr ger den kanske inte så mycket för dig som inte var där. Hör bara av dig om du vill veta mer.

Få inspiration och kunskap direkt i mejlen med vårt nyhetsbrev