Hoppa till huvudinnehållet

Så prioriterar du i tillgänglighetsarbetet

Har du en lång lista på vad du ska göra, men vet inte var du ska börja? Här kommer en färdig prioritering att använda.

De allra största problemen är de som möter alla användare. Otydliga texter, svårt att hitta och formulär som man inte förstår är lika svåra oavsett om man är synskadad, har dyslexi, är stressad eller surfar på mobilen. Och ungefär 99,9 procent av befolkningen kvalar in i nån av de kategorierna. Självklart finns det undantag, men generellt kan man säga att denna prioritering funkar på de flesta.

Så prioriterar du åtgärderna när du jobbar med tillgänglighet

 1. Tillgängliga texter
  Alla dina användare, oavsett variation, måste förstå dina texter. Se till att alla sidor är skrivna på klarspråk.
 2. Se till att det är enkelt att hitta
  Hur många gånger har du svurit över att du inte hittar det du letar efter? Google är bra, men det är extra bra om det går att hitta på din sajt utan Google. En tydlig, logisk struktur (logisk för användaren, inte för dig) och en meny där man tydligt kan se webbplatsens innehåll.
 3. Se till att formulären är enkla att förstå och fylla i
  Det som skapar absolut mest frustration på en webbplats är när man försöker genomföra något, men inte lyckas. Ännu värre blir det om man inte får reda på vad man gör för fel. Tydligt uppmärka fält med beskrivning på vad du ska fylla i och hur krävs. Och därefter hjälpande felmeddelanden som berättar var man har gjort fel och hur man ska göra istället. Kommer formuläret från ett system som inte går att ändra, bygg ett nytt, tillgängligt, formulär i ditt CMS och låt det skicka data till det andra systemet.
 4. Låt kontrasterna vara tillräckliga, och markera länkar med mer än bara färg
  Man kan vara synskadad, man kan ha taskig upplösning på skärmen eller man kan ha solljus på mobilen. Oavsett vad så blir det plötsligt svårt att se den där ljusblå texten på den mellanblå bakgrunden, eller att förstå att den där texten, som ser precis likadan ut som texten bredvid, är en länk. Följ riktlinjerna för kontraster och markera länkar med understreck eller ikon.
 5. Gör det möjligt att navigera utan mus
  Många navigerar via tangentbordet. Se till att det är en logisk tabordning och att det är tydligt vad man har tabbat till. Tabordningen ska vara samma som när man läser, uppifrån vänster ner till höger. Det element som är i fokus ska markeras med en tydlig ram, annan färg eller liknande.
 6. Texta filmer
  Mer än hälften av alla filmer på sociala medier ses utan ljud, eftersom folk sitter i offentliga miljöer eller kontorslandskap och inte har sina lurar. Förmodligen ser de alla andra filmer på samma sätt. Lägg text i filmen så når du alla som tittar.

När du väl har gjort allt detta har du kommit riktigt långt i ditt tillgänglighetsarbete. Då kan du börja grotta ner dig i detaljer som att du ska ha rätt namn på dina WAI-arior, och att du gör rätt saker med din CSS och andra saker med din HTML.

Lycka till i tillgänglighetsarbetet!

Kurs: Gör tillgänglighet konkret

Får du magsår bara du tänker på allt du ska göra? Vi sätter oss tillsammans med dig och går igenom allt, så att du får stenkoll, har en tydlig plan framåt, och en kravlista till leverantören.

Kom framåt i tillgänglighetsarbetet