4 skäl till varför man använder pdf – och hur du gör istället

Hamnar du lätt i pdf-träsket? Här får du argumenten och lösningarna för att ta dig ur det.

De är enkla att skapa för de som inte kan webb

Hur ofta händer det inte att webbredaktören får en pdf skickad från organisationen med instruktionen: kan du lägga upp detta på webben? Anledningen är att medarbetaren tror att om de lägger upp en pdf på webben kommer den bli läst. Och när de får skapa pdf:en så blir det på det sätt de vill. Om hen visste att hen minskar sin chans att få informationen läst, och att den inte alls kommer bli särskilt begriplig för läsaren när layout, språk och disposition inte är anpassad för webben, skulle hen kanske inte propsa lika hårt på att få ut pdf:en. För att inte tala om att er organisation kanske bryter mot lagen om digital tillgänglighet om pdf:en inte är tillgänglighetsanpassad.

Lösning: Skicka länken till 10 anledningar till att inte ha pdf:er till din kollega och fråga om den fortfarande vill ha en pdf. Det kommer bli mycket bättre för användaren om du får en text i word som du kan arbeta om och lägga upp som HTML-sida.

Man får kontroll över designen

Många lever i villfarelsen att en pdf alltid ser likadan ut, och alltid kommer bli läst på samma sätt. Det förutsätter dock att alla har en tillräckligt stor skärm för att se allt samtidigt, och att de kan just se. Att få en pdf uppläst kan bli en väldigt spännande, och obegriplig, upplevelse. Dessutom innebär det ofta att alla som skapar pdf:er gör sin egen design, så en besökare som läser flera pdf:er från er kommer få olika grafiska upplevelser. Om du istället lägger ut allt som HTML-sidor kommer alla sidor följa den grafiska profil hemsidan har, och besökaren får en enhetlig upplevelse.

Lösning: Genom att använda HTML-sidor istället kommer ni få en enhetlig design oavsett vad besökaren läser. Designen kommer anpassa sig efter skärmstorlek, så att informationen blir läsbar och överskådlig även för de med små skärmar, och den kommer vara läsbar i rätt ordning även för de med skärmläsare.

De är lätta att skriva ut

Förr i tiden blev utskrivna HTML-sidor fula och obegripliga, när hela menyer lästes med. Nuförtiden kodas de allra flesta HTML-sidor så att de blir precis lika bra som pdf:er vid utskrift. Dessutom skriver allt färre ut dokument.

Lösning: HTML-sidor blir precis lika bra som pdf:er. Om de inte är det, kravställ det hos dina utvecklare.

Vi har alltid gjort så

Jag vet, förändring är jobbigt. Jättejobbigt. Det tar massa kraft, tid och energi att lära om och hitta ett nytt sätt. Tror du! Men faktum är att ditt liv kommer bli lättare utan pdf:er.

Majoriteten av alla pdf:er görs i word för att sedan sparas som pdf. Genom att skicka wordfilen direkt till webbredaktionen spar du faktiskt några klick och lite tid. Och webbredaktionen spar tid när de bara kopierar och klistrar in istället för att ladda upp. Okej, det kanske tar lite extra tid för webbredaktionen, för de kanske med varsam hand justerar texten när de har lyckan att få det i word istället för pdf. Men det är för ett högre syfte, och då får det ta lite tid.  

Lösning: skicka wordfiler till webbredaktionen istället för pdf:er, och låt de göra det till snygga html-sidor istället.

Lär dig vad du behöver göra på webben –
och hur

Med vår kurs i tillgänglighet för webben lär du dig vad lagen innebär, hur det påverkar ditt arbete med webben och vad du behöver göra för att uppfylla det. Du får konkreta tips och verktyg och kommer igång med ditt arbete redan under kursen.

 

Utbildning tillgänglighet på webben