Hoppa till huvudinnehållet

Så skapar du formulär i EPiServer 9.x

Nu har vi äntligen fått en ny formulärhanterare i EPiServer. Den tidigare har funnits länge och det många som har önskat förbättringar i den. Med den nya har vi nu enormt mycket bättre möjligheter att skapa responsiva och tillgängliga formulär. Gamla xforms är ett minne blott och nya blockbaserade formulär är framtiden. Här ska jag försöka leda dig en bit in i hur den nya fungerar.

Vad är nytt?

Det är en helt ny formulärhanterare som har mängder med funktioner som du säkert har efterfrågat många gånger. De  nya funktionerna ger en helt annan dimension till vad man kan använda formulären till. Med det nya kan du bland ha  flerstegsformulär med enklare e-tjänster med exempelvis filuppladdning. Möjligheterna är nästintill oändliga, om du bara har behovet. Den nya formulärhanteraren har funnits tillgänglig som skarp version sedan februari 2016.

Den största förändringen ligger i att hela formulärdelen hanteras på liknande sätt som block. Så den som är van att arbeta med block kommer snabbt komma in i arbetssättet. Fördelen med att det är byggt på det sättet är att det finns en väldigt god flexibilitet. Det innebär bland annat att vi även på formulär kan sätta behörigheter, tidspublicera, personlisera och alla andra saker som du kan göra med en sida eller ett block. I praktiken innebär det också att du kan återanvända ett specifikt fält i flera formulär. Om det kommer att ske i praktiken är jag lite tveksam till. Att det är byggt som block ökar också möjligheterna för en utvecklare att vidareutveckla funktionen, istället som man ofta gjort tidigare, byggt en helt annan variant som redaktörer sedan inte kunnat påverka.

Vilka nya fälttyper finns?

Självklart kan du göra samma sak med det nya formuläret som du kunde med det gamla, så jag fokuserar här på att lyfta fram de delar som är nya. Här beskriver jag kort den nya fälttyperna.

  • Filuppladdning
    Besökaren kan ladda upp en fil. Redaktören kan ställa in vilka filer som är tillåtna.
  • Steg i formuläret
    Besökaren kan fyll i formuläret i flera steg. Redaktören kan anpassa så att olika steg visas beroende på tidigare val.
  • Captcha
    Redaktören kan automatiskt lägga in captcha-funktion i formuläret.
  • Val med hjälp av bilder
    Besökaren gör ett eller flera val genom att klicka på bilder.
  • Välja värde på en skala
    Besökaren kan välja ett värde, genom att dra i ett reglage. Kan användas för att betygsätta saker utan att för den skulle sätta en 3:a eller 4:a. Vilka värden som ska mätas, anger man i inställningarna.
  • Brödtext med behållare
    Det är möjligt att skapa en brödtext i formuläret. I brödtexten kan du lägga in data som en besökare angivit tidigare i formuläret. Kan exempelvis användas som en sammanfattning av det som fyllts i, innan besökaren postar formuläret.
  • URL
    Besökare kan skriva in en webbadress.
  • Dolt förvalt värde
    Redaktören kan skapa ett värde som fylls i automatiskt utan att besökaren ser det. Det kan exempelvis användas för att skriva in ett kampanjnamn eller liknande så att det senare går att särskilja data.
  • Dolt värde för profil
    Redaktören kan samla in teknisk information om besökaren, såsom plats, enhet som den surfar från, besökargrupp osv. Om besökaren är inloggad kan mer information tas upp.

Skicka automatiska svar med e-post

En annan riktigt bra nyhet är att det är möjligt att skicka e-post automatiskt till den som postat formuläret. Med samma funktion skickar du en sammanfattning till dig själv. Det är också enklare att hitta de postningar som lagras i databasen och exportera dessa och hantera de i exempelvis Excel. Interaktionen med den som har skickat kan med den nya hanteringen bli mycket bättre, då vi har möjlighet att automatisera det mesta som tidigare var manuellt arbete.

Se hur det funkar

Jag har spelat in en film som visar hur det fungerar att jobba med formulär. Det är inte en heltäckande genomgång, eftersom en sån film skulle bli väldigt lång, men det ger dig en hint om hur det fungerar att jobba med formulären.

Är den bra?

Den spontana frågan jag får när jag nämner att den nya formulärhanteraren finns är, blir så klart om den är bra eller inte. Mitt spontana svar är JA, det är den. Med alla dessa möjligheter som inte funnit innan kan man ju inte säga annat.

När jag jobbat med den ett litet tag så finns det små detaljer som jag hänger upp mig. Det är ganska klickigt, speciellt när man är snabb och stavar fel eller glömmer klicka i en ruta eller liknande. Jag har också en förmåga att klicka för fort, så att saker inte hinner sparas. Det retar mig nog mest. Det finns en hel del grejer som inte är som man tror, som man märker först efter att man gjort sitt formulär och testar, så man behöver räkna med att det tar ett tag att komma in i. Förhoppningsvis kommer det en del förbättringar framöver, som det brukar med från en första version. Fram till dess får du inte missa kravställningen runt formulär, speciellt med hur du vill att det ska se ut för dina besökare.

Jag tror också att personer som är mindre vana, kommer att uppleva det ganska rörigt. Det finns många möjligheter, men det gör också att det blir många val. Förstår man inte alla, upplevs det ofta rörigt. Vad jag har hittat så finns inte modulen på svenska och det gör det extra svårt för dem som inte är helt vana. Det blir många tekniska termer som inte är helt uppenbara om man har sitt språk inställt på svenska. Det är i så fall bättre att köra engelska rakt igenom. Tänk bara på att det innebär ju att hela gränssnittet blir på engelska.

Kräver version 9.x och måste kravställas

En av de viktigaste detaljerna för att du ska kunna använda formuläret är att ni har version 9.x av EPiServer på den sajt där du vill ha den nya. Formulärhanteraren är utvecklad som en add-on eller så kallad modul. Det innebär att du måste kravställa från utvecklarna att ni vill använda modulen. Den kostar inget extra, men den måste installeras. Räkna INTE med att den bara kommer med. Hur den ska se ut och bete sig mot dina besökare behöver också kravställas och designas. Glöm inte det.

Kan ju också nämna att denna funktion är helt ny och kommer INTE att ersätta de gamla formulären. Det är alltså fullt möjligt att köra de båda parallellt med varandra. Kanske kommer det något verktyg som kan konvertera de gamla till nya, men spontant är det bara aktuellt om du har flera hundra stycken. Det är ett nytt sätt att bygga dem på och det bör du ta till vara. Titta på dina gamla formulär och fundera på hur du kan förbättra dessa och bygg dem på nytt i den nya. Det är mitt råd.

Bli en fena på Episerver formulär

Arbeta effektivare i Episerver och slipp lägga tid på att leta efter funktioner eller fundera på vad som går och inte går att göra. Våra kurser gör dig till ett Epi-proffs. Välj om du vill gå online eller på plats.

Bemästra ditt CMS