TinyMCE vs EPiServer Editor

När du installerar EPiServer CMS 6 R1 så finns den nya editorn TinyMCE (open source) med som standard. Det är dock fullt möjligt att fortfarande välja den gamla editorn, som är byggd av EPiServer själva. Efter att nu har jobbat i den nya editorn ett tag vill jag dela med mig av för- och nackdelar med den nya editorn utifrån redaktörens vardag. Ska man uppgradera sin EPiServer, tycker jag absolut att man ska fundera på vilken editor man ska välja utifrån vilka funktioner som redaktörerna flitigt använder.

Fördelar med Tiny

Inte beroende av en viss webbläsare

En av de absolut största fördelarna är att du inte är beroende av Internet Explorer för att redigera sidor. Nu kan du redigera sidor i EPiServer CMS lika bra med Firefox, Safari eller Chrome. Det är ett oerhört lyft.

Större möjligheter till anpassning av olika fält

Hur många av oss har inte blivit förbannade på att den gamla editorn bara kunde finnas i en storlek? Hur trötta har vi inte blivit av att klicka oss sönder och samman när vi kommit på att vi vill lägga till/ta bort en knapp i alla editor fält på mängder av mallar?

Med den nya Tiny är detta ett minne blott. Det finns möjlighet att anpassa varje editorfält, så att du själv väljer vilka knappar du ska ha och hur stor den ska vara. Du kan också peka ut en egen CSS till varje ruta, vilket gör att det verkligen blir en WYSIWYG-känsla. Detta kan dessutom sparas som en global inställning så att du kan använda samma fält på flera mallar. Det här är helt sjukt bra och sparar en massa tid. D

Rättstavning

Rättstavningen i den gamla editorn hade en hel del att önska då den var kopplad till MS Word. Det gick bland annat inte att lägga till nya ord, utan att göra det i Word. I den nya finns ingen rättstavning alls och man kan ju fundera på hur det kan vara en fördel. Upptäckten av att rättstavningen saknades fick en ordblind person som jag att leta efter alternativ. Lösningen för mig var att byta till Firefox. Den har en inbyggd rättstavningsfunktion och det är möjligt att ladda ner plug-ins för alla möjliga språk. Den gör att jag får små röda, knaggliga streck under precis som jag är van vid.

Med Firefox har jag vissa andra begränsningar, som exempelvis drag och släppa filer till filhanteraren, så numer jobbar jag ofta med flera olika webbläsare på en gång.

Lägga in media direkt i editorn

Jag kan lägga in media, såsom Flash och olika typer av filmformat. Det går lätt och smidigt att infoga direkt från filhanteraren, utan en massa kodande.

Ändra storlek när jag jobbar

I Tiny får du ett litet reglage i nedre högra hörnet som du kan dra i för att minska eller förstora den rutan som du just nu jobbar i. Det är ju en kanonbra funktion. Den gamla maximera-funktionen finns också men kallas för Helskärm.

Fler knappar

I det här editorn finns det möjligt att använda mycket fler knappar. Några av knapparna har efterfrågats tidigare det har varit bland annat upphöjt, nedstänkt och infoga symbol. Det finns ännu fler att välja på och du kan själv välja vart de ska ligga och i hur många rader och skapa avskiljare mellan knapparna. Det är också fortfarande fullt möjligt att bygga egna knappar med specialanpassade funktioner.

Nackdelar med Tiny

Högerklicksmenyn är borta

Den inbyggda högerklicksmenyn som jag använde väldigt flitigt finns inte kvar. Det innebär att jag måste flytta musen och klicka på knapparna ovanför istället. Det funkar ju, men det är jobbigt att lära en gammal hund…

Anpassade format i en lista, vanliga format i en annan

I den gamla editorn hade vi en smidig lista med de format som vi ville att våra redaktörer skulle välja mellan. Vi kunde ha så många rubriknivåer som vi ville, samt att vi kunde lägga in ett antal anpassade format som vi döpte med önskvärda namn. Funktionen finns i TINY också men vi får en lista för rubriknivåer och en annan för de anpassade formaten. Namnen som visas i listan av de anpassade namnen är de tekniska namnen som man använt vid kodning, samt att vi ser alla format även om det är ett tabellformat eller ett bildformat. Inte helt snyggt och svårt att förklara för en som inte är så insatt i vad som händer bakom.

Klistra in oformaterat är omständligt

I den gamla editorn klistrade jag in oformaterad text med ett enkelt högerklick. Nu väljer jag en knapp, som öppnar en dialog som jag ska klistra in i. Onödigt omständligt tycker jag. Jag har dock inte riktigt klart för mig hur det fungerar, för ofta när jag är slö och bara väljer CTRL+V så blir det kanonbra, men inte alltid. Undra hur tanken är att man ska använda de olika alternativen för att klistra in?

Kan inte redigera bild direkt från sidan

Ofta märker man att en bild är för stor först när man infogat den i sidan och eventuellt också förhandsgranskat. Då var det smidigt att jag direkt från sidan kunde redigera bilden och spara om den som en ny bild. Jag har inte lyckats göra det i den nya, utan jag måste då öppna filhanteraren och redigera bilden därifrån och sedan länka in den i sidan igen.

Fler val i de flesta dialoger

De flesta dialoger som man öppnar innehåller mycket flera val. Det kan vid många tillfällen vara bra, speciellt om du är en ganska avancerad redaktör. Men om du inte är så avancerad gör det systemet krångligt och svårt att lära sig. Rent pedagogiskt tycker jag att det är oerhört svårt att lära andra vad de ska lägga fokus på och inte.

Tabellhantering

Visst har jag haft mycket åsikter om tabellhanteringen i EPiServers editor genom åren, men jag tycker att den ändå är bättre än den som finns i den nya. Jag är kanske lite tuff för att jag redan kan EPiServers så bra. Man kan göra samma saker, men jag anser att det är mer omständligt i TINY och det är definitivt svårare att förklara för någon som inte är helt insatt i hur en html-tabell fungerar.

Vilken editor ska man välja?

Trots att det finns en hel del nackdelar och försämringar med den nya editorn, så tycker jag trots allt att fördelarna uppväger nackdelarna. Är man ny i EPiServer CMS tycker jag absolut att man ska använda Tiny. Har man arbetat väldigt länge i den gamla och kanske även har en del anpassade plug-ins till den så tycker jag att man ska vara kvar i den, tills nästa version kommer från EPiServer. Förhoppningsvis är de flesta av nackdelarna borta då.

Det här är mina högst personliga åsikter och vissa av dem kanske kan bero på bristande kunskap om hur det är tänkt. Vet att en hel del funktioner blev nedprioriterade i första releasen. Det är bara att hålla tummarna för att det blir högt prioriterade i nästa.

Få inspiration och kunskap direkt i mejlen med vårt nyhetsbrev