Komponent för Excel behövs inte i EPiServer CMS 6

Jag har väldigt många gånger i olika utbildningssalar installerat de komponenter som man behöver i EPiServer CMS 5 för att kunna ladda upp filer med drag och släpp, rättstavning och möjligheten att exportera formulärdata till Excel.

Lika många gånger som jag själv har gjort det, har jag fått frågan hur man gör för att installera dem. Problemet med att installera komponenter är ju oftast inte att hitta knappen att trycka på utan beror mycket oftare på att man inte har rätt att installera saker på sin dator, att man har säkerhetsinställningar som gör att man inte får ladda ner från internet eller liknande. Moderna webbläsare har normalt mängder av säkerhetsvarningar innan man får ladda ner och installera någonting, vilket gör att man ofta får svara på ganska många frågor innan man kommit hela vägen. Det gör att själva installationen inte är helt självklar.

Sedan EPiServer CMS 6 kom har jag fått en ny dator och har därför installerat komponenter igen. Jag tänkte att jag då gör ett litet blogginlägg med en tillhörande guide om hur man gör för att kunna hänvisa till den framöver. Jag kan inte skryta med att vara ett tekniskt geni, men jag är ju inte heller helt bortkommen. Hur jag än bar mig åt så lyckades jag inte installera alla komponenter. Det var inga problem med avancerad filuppladdning, men jag lyckades inte få till kopplingen till Excel. Jag tror att jag stängde av alla typer av säkerhetsinställningar som var möjliga att stänga av, men inget gjorde att jag lyckades. I EPiServer CMS 6 använder jag inte den editorn som kräver rättstavning via Word, så den var jag inte så brydd om.

Efter att slagit pannan blodig lite för länge kontaktade jag en av min före detta kollegor på EPiServer. En som då och då kommer till min räddning när min egen kunskap inte når längre. Resultatet av den konversationen blev att det i EPiServer CMS 6 inte behövs någon komponent för att exportera data från formulär till Excel. Man har i CMS 6 löst det med JavaScript istället för att kunna stödja flera webbläsare.

Spontant blev jag förbannad av det svaret då jag hade kämpat länge för att få den installerad. Jag ville ju ha en grön bock! Jag blev också förbannad för att gränssnittet och manualerna fortfarande får mig tro att jag behöver installerat komponenten, som jag inte alls behöver. Efter att jag lugnat ner mig inser jag ju att resultatet som helhet bara är bra för mig och alla andra redaktörer. Nu slipper vi att installera den, plus att vi kan exportera från alla typer av webbläsare, vilket är riktigt bra.

Så nu var det bara upp till mig att sprida kunskap om det här. Hoppas att det sparat dig lite tid!

Se gärna guiden om hur Installerar EPiServer CMS 6 komponenter i IE 9

Få inspiration och kunskap direkt i mejlen med vårt nyhetsbrev