EPiServer 7 – Förhandsgranskning

Bloggserien om funktioner för redaktörer i nya EPiServer 7 fortsätter. Den här gången är ämnet förhandsgranskning. Man kan ju undra om just det ämnet är stort nog för ett eget inlägg, men jag tycker faktiskt det. Det finns en hel del nyheter och förändrat arbetssätt runt det här ämnet som därför behöver belysas.

I EPiServer 7 jobbar man som redaktör normalt i det som länge kallats för På sidan-redigering. Jag vet faktiskt inte om det har något specifikt namn i EPiServer 7. Det står Gå till Redigera vy, så då borde väl kallas Redigera, helt enkelt.

När man är i Redigera ser man sidan som besökarna några få undantag. Man får en grå bar ovanför sidan med lite olika knappar och alternativ. Man får också högst upp en utfällbar meny där man kan navigera mellan olika arbetsområden, mina inställningar m.m.

I själva sidan visas alla redigerbara fält med en blå linje runt. För att ändra innehållet i exempelvis en textruta så är det bara att klicka i rutan och du kan ändra innehållet. I och med att du jobbar med innehållet direkt i sidan är behovet av en förhandsgranskning ganska liten. Även om du ibland gör inställningar i en ruta som visas vi sidan om, så ser du ganska snabbt dina förändringar på sidan. Du har helt enkelt inget behov av att klicka på Spara och Visa. Sidan sparas automatiskt och din förhandsgranskning är ju alltid på plats. Mycket praktiskt och det sparar en massa tid och klick.

Trots att man kan tycka att det inte behövs någon förhandsgranskning så finns det i EPiServer 7 fler sätt att förhandsgranska än i tidigare versioner. Du hittar fler olika sätt att göra det på i den grå baren ovanför sidan. Klickar du på ögat visas olika visningsalternativ.

Knappen längs till höger, växlar till förhandsgranskaläge. Generellt kan man jämföra den med “ögat” som du har i tidigare versioner av EPiServer. I det här fallet innebär det att de blå rutorna försvinner, men annars är det ingen större skillnad. Den här förhandsgranskningen kommer inte jag använda så ofta, men jag har ju och andra sidan aldrig direkt förhandsgranskat mitt innehåll.

Nu för tiden är innehållet på en webbplats som man ser det från webbläsaren och datorn inte det ända sätt man kan läsa på, utan innehållet läses från så många olika typer av enheter. Det här har man tagit fasta på i EPiServer 7 och gör det nu möjligt att förhandsgranska innehållet i olika enheter direkt från verktyget. Klickar du på mobil-symbolen får du välja att förhandsgranska i olika enheter och med olika upplösning. Du kan välja mellan iPhone, iPad, Android och så vidare. Jag tar mer eller mindre för givet att man kan lägga in egna enheter och upplösningar här. Det är inget som jag är säker på,  men om det inte går nu, kommer det sannolikt gå i framtiden. Det här läget är inte heller bara förhandsgranskning utan du kan jobba med innehållet från det här läget.

Tyvärr måste jag nog säga att den här funktionen för mig som redaktörer är en “nice-to-have” funktion, jag kommer sannolikt inte att använda den så mycket. Jag anser inte att den tillför redaktörsarbetet några större vinster. Med en bra responsiv webb så ska jag inte behöva förhandsgranska innehållet i alla kanaler. Det ska ju tas om hand i koden och jag vill kommunicera samma sak oavsett vilken läsare min besökare använder, så jag ser inte riktigt vinsten. Funktionen är inte dålig på något sätt, men jag ser inte det stora användningsområdet. Den är ju trevlig att demonstrera och ger en bra wow-effekt, men i verkligheten har den mindre betydelse.

Bland förhandsgranskaknapparna hittar du också att förhandsgranska som besökargrupp, vilket jag kan se mycket större nytta med, förutsatt att man använder besökargrupper vill säga. Det gick även att göra i tidigare versioner, men nu ligger valet kvar när jag navigerar mellan sidorna och gör det enklare för mig att se innehållet som en specifik grupp. Till skillnad från enheterna så vill jag faktiskt kommunicera olika saker till olika besökargrupper, så här ser jag stora vinster med att kunna förhandsgranska det. Om jag har en besökargrupp för mobila användare så kan jag kombinera de här två lägena och då har jag stor nytta av dem båda.

Jag har i tidigare inlägg skrivit att jag har förmågan att glömma publicera mina sidor. Detta beror ju sannolikt på att jag inte behöver klicka på Spara och Publicera som jag är van vid, utan saker och ting sparas ändå och jag har ju en bra förhandsgranskning. Det finns dock ingen automatisk publicering av alla utkastversioner som jag har skapat. Jag har ryktesvägen hört att man med ett klick ska kunna publicera alla utkast på en gång, men jag kan tyvärr inte hitta den funktionen. Hoppas att det beror på min okunskap. I gadget Aktiviteter kan jag få en lista över alla versioner/sidor som jag inte publicerat, precis som jag kan i tidigare versioner av EPiServer. Så här ifrån kan jag klicka fram varje sida och publicera den, men det blir ju en del klickande. När kommer funktionen för  att publicera alla som jag har markerat i listan, eller finns den redan?