EPiServer 7 – Blocken som skapar flexibilitet

I EPiServer 7 finns äntligen ett inbyggt stöd för att kunna hantera det som många kallar för puffar. I EPiServer 7 kallas konceptet för block. Det löser just den flexibilitet som man vill ha inom vissa ytor på en webbplats. Det är exempelvis ett område på startsidan där man ska kunna placera lite olika saker och sortera dem lite olika beroende på vad som är aktuellt för tillfället. Ett annat vanligt problem är innehåll i högerspalten på informationssida, där man också vill ha lite varierande innehåll.

Jag vet inte hur många olika lösningar jag har sett som försökt lösa problemet, byggt i nästan alla versioner av EPiServer. Alla löser problemet med flexibiliteten men de flesta är inte direkt användarvänliga och innebär oftast väldigt många klick och ett krångligt arbetssätt. EPiServer Composer är ju den produkt som länge löst problemet, men inte heller den är helt smidig att jobba med om det är mycket olika typer av innehåll.

Jag har jobbat med Bonnier och ett antal mediasajter under lång tid och där utvecklade några duktiga utvecklare det som vi där kallade widgetkonceptet. Block är byggda på samma tänk och ger användarna ett flexibelt, snabbt och smart arbetssätt. De största styrkorna med blocken är:

  • Ett block förhandsgranskas direkt i de olika format som det kan användas i.
  • Ett block går enkelt att återanvända flera gånger. Det går att placera på flera olika platser genom att dra och släppa.
  • De går att redigera direkt från den plats där de är placerade och uppdateras på alla platser.
  • De går att sortera sinsemellan med drag och släpp.

Jag tänkte förklara de olika delarna lite mer i detalj.

Förhandsgranskas i olika lägen direkt

Block kan skapas från flera olika platser och lagras i en egen struktur som man bygger upp efter eget tycke.  Den strukturen fungerar ungefär som trädstrukturen där du kan skapa nya mappar, nya block, flytta, kopiera och ta bort.

Ett block är ungefär som en sida, den innehåller olika fält att fylla i beroende på vad som ska visas i blocket. I medföljande exempelpaket till EPiServer 7, finns bland annat puffblock, textblock, videoblock, listningar och formulärblock som några exempel.

När du har lagt in den data man vill ha i blocket får du flera förhandsgranskningar av innehållet i samma vy, samtidigt. Det är himla smidigt. Du skapar blocket en gång med det kan användas på för många tillfällen. Om blocket du skapat kan placeras på fyra olika ställen visas direkt fyra olika förhandsgranskningar. Bilder, texter och annat anpassas efter den bredd som blocket ska visas i. Hur snyggt som helst!!

Återanvända block

Från blockstrukturen hämtar du de olika blocken och släpper dem i en släppbar yta i en sida. För att få samma block på flera sidor är det bara att dra och släppa flera gånger. En sida kan ha flera olika ytor att släppa i, beroende på hur man byggt sidan.

När vi förhandsgranskade blocket kunde vi se att det fanns olika format, det innebär att vi också kan använda samma block i olika ytor. En gången visas den på full bredd och andra gången kanske i högerspalt med mycket smalare bredd. Detta utan att du som redaktör behöver tänka på det överhuvudtaget. Du gör ett block och placerar det på olika platser.

Redigera ett block och uppdatera det på alla platser

Om du har placerat ett block på fem olika sidor och sedan behöver göra en ändring i ett block, kan du göra det på två olika sätt. Antingen letar du upp blocket i blockstrukturen och gör ändringen därifrån. Men det som är mycket snabbare, är att att du direkt kan från någon av de fem platserna kan uppdatera blocket. Inget letande i någon struktur, utan en enkel liten knapp som ger en meny där man kan välja att redigera, flytta eller ta bort.

När uppdateringen av blocket görs här på en sida, uppdateras det på alla ställen samtidigt. Snabbt och enkelt, det gillar jag.

Placera flera block och sortera

I de flesta släppbara fält är det möjligt att släppa många block i samma fält. Fältet i sig är kodat så att blocken visas på rätt sätt. Om de ska visas under varandra eller bredvid varandra som två olika alternativ. Inget som du som redaktör behöva tänka på utan du bara släpper dina block. Om du har flera block kan du väldigt enkelt sortera dem genom att dra och släppa blocken till höger eller vänster, ovanför eller nedanför om varandra. En tydlig indikering visar vart blocket kommer att hamna när du släpper. Ännu en grej som är hur bra som helt!

Ytterligare en otroligt bra grej med blocken är sidan helt och hållet tar hand om att visa korrekt innehåll. Om ett block exempelvis är schemalagt för att publiceras i framtiden eller att tiden har gått ut så visas helt enkelt inte blocket innan tiden är rätt. Man kan alltså enkelt förbereda arbetet utan att behöva använda tidspublicering av version. Du ser dessutom direkt vid redigering att blocket inte är synligt för besökarna genom att det får en speciell bakgrund. Genom att peka på den ser man varför det inte visas. Sjukt bra och väldigt tydligt. Det går ju inte att missuppfatta.

Om man funderar på om man ska uppgradera till EPiServer 7 eller inte, så anser jag att blocken är den absolut största vinsten. Det finns många nyheter i EPiServer 7, men för redaktörsarbete anser jag att blocken är den som gör mest skillnad. Detta är en riktigt bra steg till en snabb och enkel hantering av ett flexibelt innehåll.

Få inspiration och kunskap direkt i mejlen med vårt nyhetsbrev