EPiServer 7.5 – Ännu bättre redaktörsarbete

När första versionen av EPiServer 7 släpptes för ca 1 år sedan var jag ganska neggig över redaktörsarbetet. Detta eftersom jag ansåg att jag som van och aktiv redaktör fick ett omständligare verktyg. I och med version 7.5 vill jag nu ge en stor klapp på axeln till och gänget på EPiServer, för saker och ting blir bättre och bättre. Det är stort fokus på redaktörsarbetet med stora och små förbättringar och det gillar jag!

Layouthantering

Block var ju något som introducerades i EPiServer 7 och konceptet som helhet gillar jag verkligen. Det har jag skrivit om i tidigare inlägg. Blocken lägger över makten till redaktören som på ett enklare sätt kan styra vad som ska finnas på en sida och inte, utan att för den skull behöva ha 30 mallar att välja på. I det första versionerna har det inte varit helt lätt att kravställa blockens beteende i olika ytor. Vad ska hända med utseendet om man har en, två eller tre block i bredd? Detta har krånglat till det, vilket tyvärr ofta lett till att lösningen inte blivit så bra som den skulle kunna blivit.

I EPiServer 7.5 har man nu lagt in layouthantering vilket är riktigt bra. Som redaktör i Alloy-exemplet kan jag exempelvis välja om ett block ska visas automatiskt, smal, bred eller över hela bredden. Det innebär i praktiken att jag i en yta kan välja att ha två block där det ena visas som smal och det andra som bred. De behöver alltså inte vara lika bredd som de vanligtvis var tidigare, då automatiskt layout användes. Jag kan också bestämma mig för att ha tre block på hel bredd och då lägger de sig över och under varandra. Det var inte så enkelt tidigare, då man normalt kodade in vad som skulle hända när man hade X block i en och samma yta.

Nu har jag skrivit om det när det gäller block, men det kan även handla om andra typ av layoutval som man vill att redaktören ska kunna göra. Ska man kunna välja på att ha en grön, röd eller rosa bakgrund på ett element så kan man ha det som val istället. Finns alltså inga direkt begränsningar. Detta är riktigt bra när man tänker utifrån avancerade redaktörer som vi ha frihet att jobba med innehåll utan att det krävs en utvecklare för allt.

Men tänk på att detta ställer till det i kravställningen också. Vilka format ska man kunna välja på? Vilka ska kunna göra detta? Klarar alla era redaktörer av att använda detta på rätt sätt? Fler möjligheter är generellt bra, men om er webbplats inte byggs efter att ni ska kunna välja har ni ingen nytta av det. Tänk efter från början med andra ord!

Nu vet vi vad ska vi skriva i vilket fält

Ett problem som har varit i vissa lösningar med EPiServer 7 har varit att veta vilket fält som är vilket. Vi jobbar i det så kallade På sidan-redigering och om sidan har flera textfält har det inte alltid varit helt enkelt att veta vilket fält som är vilket, speciellt om de legat nära varandra. Det är nu ett minne blott. Genom att peka på fältet med musen så visas fältets namn.

På sidan-redigering är på riktigt

Redan från första versionerna av EPiServer 7 så har vi generellt jobbat med innehåll direkt i sidan. Jag har tidigare haft åsikter om att funktionen var lite “halv” eftersom jag förflyttades till en panel som kom ut till höger och där var fältet som jag skulle skriva i/redigera. I EPiServer 7.5 är det borta och På sidan-redigering är på riktigt. Klickar jag i ett brödtext-fält som är en editor, visas knapparna ovanför rutan och jag skriver direkt i rutan. I vissa fall kommer panelen fortfarande ut, men åtminstone inte i textfält.

Skapa block snabbare

Många har upplevt det lite krångligt med att hantera block. De ser ofta inget behov av att ha samma block på flera platser (vilket jag ser stor nytta av) och därför har det varit omständligt att blocket har sparats på en plats och att man sedan ska dra in den på rätt plats. Nu kan du skapa block direkt från den ytan som du vill placera den i. Du klickar på texten Skapa ett nytt block och väljer mall. Fyller blocket med innehåll och klickar på Skapa och blocket placeras i sidan. Snabbt och enkelt!

Lär dig Episerver

Lär dig arbeta snabbt och effektivt i Episerver. Slipp leta efter funktioner eller fundera på vad som går att göra eller inte göra. Våra utbildningar finns för alla behov och nivåer, i grupp eller anpassad för just dig.

Bli en fena på ditt CMS